Spor o Happy Birthday to You sa zrejme skončí miliónovým vyrovnaním

Hudobné vydavateľstvo Warner/Chappell Music súhlasilo, že uhradí 14 miliónov amerických dolárov (v prepočte zhruba 12,4 milióna eur) v súvislosti so sporom o autorské práva známej narodeninovej piesne Happy Birthday to You.

11.02.2016 10:15
Marily Monroe Foto: ,
Slávna je aj verzia piesne v podaní Marilyn Monroe.
debata

Dohodu o vyrovnaní v pondelok zverejnil losangeleský federálny súd. Záverečné pojednávanie by sa malo uskutočniť 14. marca. Ak na ňom súd vyrovnanie schváli, bude skladba pre všetkých dostupná zadarmo. „Sme radi, že sme túto záležitosť vyriešili,“ uviedla v utorkovom vyhlásení hovorkyňa vydavateľstva. Spomínanú sumu rozdelia medzi tých, ktorí od roku 1949 zaplatili licenčné poplatky za použitie piesne. Warner/Chappell Music pritom mali z použitia piesne vo filmoch, televízii a reklame podľa odhadov zhruba dva milióny dolárov ročne.

Podnet na súd podali v roku 2013 autori dokumentárneho filmu o obľúbenej piesni, od ktorých spoločnosť Warner/Chappell Music žiadala 1500 dolárov za jej použitie v diele. Analýza právnikov však odhalila, že Warner/Chappell Music nemala právo vymáhať licenčné poplatky za použitie textu alebo melódie piesne a tak žalujúca strana od vydavateľstva žiadala vrátenie peňazí utŕžených z licenčných poplatkov.

Narodeninový hit zložili v roku 1893 sestry Mildred a Patty Hill z Kentucky. Pôvodne však šlo o pieseň na dobré vstávanie s názvom Good Morning to All (v preklade Dobré ráno všetkým). Skladba sa časom vyvinula do dnešnej podoby a preložili ju do desiatok jazykov. Vydavateľstvo Warner/Chappell Music si autorské práva nárokovalo od roku 1988, keď kúpilo spoločnosť Birch Tree Group. Tá bola nástupníckou firmou spoločnosti Clayton F. Summy, ktorej patrili autorské práva. Súd však vlani v septembri rozhodol, že Clayton F. Summy nikdy nevlastnila práva na text piesne, ale iba na štyri klavírne aranžmány, ktoré vznikli v roku 1935. V decembri sa následne umelci a filmári dohodli s vydavateľstvom na mimosúdnom vyrovnaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #súdny spor #Warner/Chappell Music #Happy Birthday to You