Whisky zo Slobodnej Európy: Ďuro Černý bol extraliga

Spoluzakladateľ Tublatanky a bubeník Slobodnej Európy Juraj "Ďuro" Černý náhle zomrel vo veku 54 rokov. Hudobník roky trpel syndrómom dráždivého čreva, kvôli čomu ho na koncertoch Slobodnej Európy niekedy zastupoval náhradný bubeník. "Obrovský smútok za tebou, Ďurko. Odpočívaj v pokoji. Bol si jedným z mála tých najbližších ľudí v mojom živote," napísal na svojom profile na sociálnej sieti Svetozár Korbeľ zo Slobodnej Európy.

26.02.2016 17:25
HUDBA: Slobodná Európa, Juraj černý Foto: ,
Juraj Černý založil s Martinom Ďurindom Tublatanku a v súčasnosti hrával so Slobodnou Európou.
debata (6)

Tublatanka v časoch najväčšej slávy

Začiatkom osemdesiatych rokov sa zoznámil s Maťom Ďurindom, s ktorým v roku 1982 založili kapelu Tublatanka. Bol to práve Juraj Černý, kto vymyslel názov kapely, hoci sa Ďurindovi spočiatku veľmi nepáčil. Jeho zásluhou tiež bolo, že pre Tublatanku začal písať texty Martin Sarvaš, ktorý stojí za slovami hitov ako Šlabikár či Matka.

Černý si s Tublatankou užil časy najväčšej slávy, keď predávali albumy na desaťtisíce a ich koncerty zapĺňali fanúšikovia v športových halách. V jednom z rozhovorov prezradil, že si splnil sen stať sa rokenrolovou hviezdou. Členom Tublatanky bol desať rokov a nahrali sedem štúdiových albumov – Tublatanka (1985), Skúsime to cez vesmír (1987), Žeravé znamenie osudu (1988), Nebo – peklo – raj (1990), Volanie divočiny (1992), Poďme bratia do Betlehema (1993) a Znovuzrodenie (1995).

Vyštudoval dokumentárnu tvorbu na VŠMU v Bratislave a venoval sa tiež tvorbe scenárov a réžii. Spolupracoval s televíziou JOJ. Písal scenáre k Súdnej sieni a podieľal sa aj na seriáli Ochrancovia.

Vytvoril videoklipy k pesničkám Pravda víťazí od Tublatanky či Som on (snežný pluh) pre skupinu Hex. „V období natáčania platne ULTRAPOP sme rozmýšľali nad klipom k pesničke Som on (snežný pluh) a keďže sme sa relatívne často s Ďurom stretávali, slovo dalo slovo a klip bol na svete. Dodnes nezabudnem, ako doniesol na prvú klapku pečené kura na soli, ktoré sme najskôr zjedli a potom sa pustili do práce,“ spomína Tomáš Yxo Dohňanský zo skupiny Hex. „V klipe účinkovala Zuzka Šulajová a tiež diskoguľa, ktorú kapely nášho razenia nikde nepoužívali. Klip dopadol výborne a to nás tešilo. Ďuro bol človek, ktorého sme mali veľmi radi, vždy usmiaty a v dobrej nálade. Veľmi nás mrzí jeho odchod,“ dodal Dohňanský.

Prázdne miesto v Slobodnej Európe

Divokosť deväťdesiatych rokov pocítil na vlastnej koži a podľahol lákadlu drog, čo neskôr oľutoval. Približne v rovnakom čase dostal ponuku od speváka Whiskyho zo Slobodnej Európy, aby sa k nim pridal. „Jeho strata je nenahraditeľná, či sa to týka kapely, alebo ľudsky,“ hovorí Whisky. „Ďuro bol ako môj starší brat, môj učiteľ života. Prežil som s ním veľmi veľa vecí. Bol to extrémne múdry človek, ktorý mi bude veľmi chýbať.“

So Slobodnou Európou nahral štúdiovky Pakáreň (1991), Unavení a zničení (1994) a Štvorka (2014). S kapelou mal vyraziť už v marci na česko-slovenské turné. „Neviem si predstaviť, ako to bude, keď pôjdeme na koncert, a zrazu v tej dodávke nebude,“ vraví spevák Slobodnej Európy, ktorý len teraz pricestoval z Indie, keď ho zasiahla smutná správa. „Zatiaľ sme to neriešili, ale pravdepodobne koncerty budú. My sme mali náhradu za Ďura, pretože jeho zdravotné problémy pretrvávali už dlhšiu dobu a boli obdobia, keď nemohol hrávať. Keď si predstavím Ďura, určite by bol za to, aby sme koncerty odohrali,“ povedal hudobník. „Ďuro Černý bol extraliga. Bol bubeník, jediný vo svojej lige. Neviem si predstaviť, kto ho nahradí v našej kapele.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Tublatanka #koncertné turné #Slobodna Európa #whisky #Juraj Černý