Rádiohlavy prinášajú dôležitú tému – slovenskú hudbu

V seriáli Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazeráme do zákulisia sveta umenia a kultúry. V dnešnej časti si prečítate o tom, ako sa robia hudobné ceny Radio_Head Awards.

11.03.2016 12:00
HUDBA: Radio_Head Awards Foto: ,
Hudobná skupina Fallgrapp počas odovzdávania ocenenia Debut roka na Radio_Head Awards 2014.
debata

<A>Vznikli ako prirodzená protiváha ocenení Slávik a Aurel, ktoré boli zamerané na mainstreamovú domácu hudobnú scénu. Radio_Head Awards sa zrodili z nadšenia skupiny ľudí sústredenej v Rádiu_FM a, paradoxne, z trojice spomínaných ocenení prežili práve alternatívne Rádiohlavy a už po ôsmy raz oznámia svojich víťazov 13. marca v bratislavskej Starej tržnici. „Pár nadšencov sa pred niekoľkými rokmi rozhodlo, že spraví niečo pre domácu scénu a tento nápad sa ujal. Že s takouto iniciatívou prišlo práve Rádio_FM, je prirodzené, keďže domáca hudba má v našom vysielaní veľký priestor,“ hovorí Veronika Svorenčíková, členka organizačného tímu Radio_Head Awards.

Trojdňový hudobný žúr

"Sú hudobníci, ktorí zastávajú názor, že hudba nie je súťaž, a sú hudobníci, ktorých nominácia poteší a ceny Radio_Head Awards si vážia,“ uviedla organizátorka, pričom neskrýva radosť z toho, že každým rokom cítia zvýšený záujem o ocenenia Rádia_FM aj zo strany poslucháčov. "Od prvého ročníka sa snažíme zdôrazňovať, že Radio_Head Awards nie sú len hudobné ceny, ale je to spoločný večer pre všetkých slovenských hudobníkov,“ prízvukuje Svorenčíková. Zámerom RHA je tiež pomôcť vytiahnuť mladších hudobníkov do povedomia verejnosti a otvoriť im nové možnosti. "Sú dôležité v tom, že niekoľko mesiacov sa o slovenskej hudbe predovšetkým hovorí.“

Hoci sa slávnostný večer udeľovania ocenení koná až v polovici marca, s prípravami začínajú organizátori už v novembri a samotný program galavečera vzniká dva mesiace vopred. "Riadime sa predovšetkým tým, čo nám ukazujú prvé výsledky hlasovania. Snažíme sa, aby bol večer zostavený z exkluzívnych vystúpení, ktoré dali kapely dokopy špeciálne kvôli RHA,“ prezrádza organizátorka. Diváci sa môžu tešiť aj na niekoľko prekvapení, ktoré však zostanú v tajnosti až do poslednej chvíle. Medzi ohlásenými interpretmi, ktorí sa počas večera predstavia, sú Puding pani Elvisovej, mladý elektronický talent Bulp či skupina Fallgrapp, ktorá si minulý rok odniesla najviac cien. Frontman Fallgrappu Juraj Líška prostredníctvom sociálnej siete odkázal, že to bude špeciálne vystúpenie. Na pódiu sa predstavia tiež Bez ladu a skladu s Parou, ktorí v minulom roku odohrali spoločné turné, a držitelia troch nominácií Chiki liki tu-a.

Aby rozhodovala kvalita, nie popularita

Hlasovanie Radio_Head Awards má dve časti. Po prvom kole ohlasujú nominácie, ktoré tento rok ovládli skupiny Saténové ruky a Chiki liki tu-a s tromi nomináciami. Ich minuloročné albumové novinky Bozkávam a Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. sa uchádzajú o ocenenie v kategóriách Album roka a Album roka / Cena kritikov, pričom Saténové ruky môžu triumfovať s nahrávkou Bozkávam aj v kategórii Debut roka a pieseň DPH od Chiki liki tu-a zas môžu vyhlásiť za Singel roka.

Kritériá zostavovania longlistov v prvom kole hlasovania prešli počas uplynulých rokov rôznymi nastaveniami. "Počas prvých ročníkov mohli ľudia nominovať kohokoľvek, iný rok sme sa pokúšali objektívne zostaviť zoznam všetkých vydaných nahrávok, čo v slovenských podmienkach nebolo možné. Nakoniec sme ako základné kritérium pri hlavnej kategórii Album roka určili nasadenie minimálne jednej skladby z neho do rotácií Rádia_FM,“ objasnila Veronika Svorenčíková. "Longlist v tejto kategórii sa teda odvíja od longlistu kategórie Singel roka, kde sú zaradené všetky skladby, ktoré Rádio_FM v danom roku rotovalo.“ Na nováčikovských kategóriách Debut a Objav roka sa podieľa hudobná redakcia Rádia_FM, ktorá zostavuje longlisty, z ktorých poslucháči vyberajú finálové nominácie.

Zásadná zmena v hlasovaní prišla aj tento rok, keď už v žánrových kategóriách nebudú rozhodovať samotní poslucháči, ale odborné poroty. Dôvodom na túto zmenu bolo zistenie, že víťazov žánrových kategórií nevyberali prevažne fanúšikovia týchto žánrov, ale o víťazovi rozhodli bežní poslucháči Rádia_FM, ktorí vyberali známe mená. "To však nebolo cieľom žánrových kategórií. Vždy sme sa snažili vďaka týmto kategóriám objavovať nové mená na scéne a po niekoľkoročných skúsenostiach sme presvedčení, že vďaka výberu odborných porôt by sa to mohlo podariť.“

Odborné poroty jednotlivých žánrov zostavujú koordinátori kategórií, prevažne moderátori Rádia_FM orientovaní na daný žáner. "V porotách sú hudobníci, novinári, producenti či promotéri, teda ľudia, ktorí sa hudbe profesionálne venujú a majú dostatočné skúsenosti, aby ju dokázali ohodnotiť,“ vraví Svorenčíková. " V tomto hlasovaní nejde totiž len o samotné hlasovanie, celú zmenu sme postavili na tom, že súčasťou rozhodovania o víťazoch týchto cien sú odborné diskusie. Nechceme len rozdávať ceny, chceme samotným hudobníkom dať aj spätnú väzbu na ich tvorbu.“ Aj tento rok udelia špeciálnu cenu za mimoriadny prínos do hudby, ktorá bude patriť hudobnému publicistovi Jurajovi Kušnierikovi. Minulý rok si toto ocenenie prebral práve z rúk Juraja Kušnierika Marián Varga.

Ešte pred samotným udeľovaním ocenení budú dva dni patriť prehliadke toho najlepšieho v slovenskej hudbe na Radio_Head Awards festivale, ktorý sa koná v piatok a v sobotu v priestoroch Slovenského rozhlasu. Festival odštartuje Večer slovenských huslistov, vystúpia aj Korben Dallas a Fúzy Múzy. V sobotu okrem komornej hudby, ktorú do rozhlasu prinesú hudobníci Milan Paľa (husle, viola), Peter Katina (akordeón), Jevgenij Iršai (klavír) a Jozef Lupták (violončelo) pod vedením dirigenta Mariána Lejavu, sa predstavia aj David Kollar & The Blessed Beat, Tono S. či skupina Fresh Out Of The Bus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slávik #Radio_Head Awards #Ako sa robí #Chiki liki tu-a #seriál Ako sa robí... #Aurel #Fallgrap