Rózsov projekt Hrana pokračuje naživo v Bratislave a Košiciach

Projekt Hrana predstavia 20. mája v Bratislave a o štyri dni neskôr v Košiciach. Hudobníci zahrajú v zložení Oskar Rózsa, Martin Valihora, Vladislav Šarišský, Marek Minárik a Adam Mičinec, sprevádzať ich bude sláčikové kvarteto Mucha Quartet v zostave Juraj Tomka (1. husle), Andrej Baran (2. husle), Veronika Prokešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo).

21.04.2016 16:00
Proptagonisti projektu Hrana. Foto:
Proptagonisti projektu Hrana.
debata

Počas koncertov, ktoré sú venované tvorbe Mareka Brezovského, sa predvedie aj maliar Marek Ormandík. „Mucha Quartet je sláčikové kvarteto vynikajúcich mladých muzikantov s enormným potenciálom. Rozhodol som sa, že oslovím svojich kolegov z kapely, skladateľov a urobíme aranžmány pre nich. Ozvláštnime tak časť koncertu, Marek Brezovský totiž sláčiky miloval a prepájanie rôznorodých hudobných sfér bolo jeho doménou,“ uviedol Oskar Rózsa.

Muzikanti v súčasnosti pripravujú album. „Aj keď sa nenahráva, nahráva sa. To znamená, že aj obdobie oddychu, odstupu od pesničiek a zrenia má zmysel. Lebo materiál na nový Marekov album je jedinečný. Nehodláme vývoj umelo urýchliť, ani podmieniť jeho vydanie vonkajším časovým či marketingovým faktorom. Verím, že album vyjde v pravý čas, rovnako ako doposiaľ všetky kapitoly Hrany mali svoju logiku a časovú veľkorysosť,“ vyjadril sa Rózsa, ktorý by na albume veľmi rád počul symfonický orchester.

Texty má na starosti sestra zosnulého Mareka Brezovského Mirka. „Obsah textov je naznačený pri demo snímkach, ktoré si Marek nahrával. Našťastie sa vyhýbal, vtedy populárnej ‚pseudoangličtine‘. Šiel tvrdo po pocite a aj keď nemal texty ucelené, tak mu v nich vystreľovali slovenské slovíčka, ktoré sú pre nás teraz inšpiračným základom,“ prezradil hudobník. „Tak, ako vnímal v 90. rokoch politiku, sociálnu sféru, ulicu, školstvo, lásku, medziľudské vzťahy či povrchnosť, to sa nezmenilo. Marek zostal básnikom, milovníkom, rebelom. Zaujímavé pri našej tvorbe je práve to, ako sa dotýkame materiálu spred 20 rokov. Je to zvláštna kombinácia autenticity a nášho súčasného postoja,“ dodal Rózsa.

Marek Brezovský, ktorý patril medzi najväčšie talenty slovenskej hudby, zomrel 22. júna 1994 ako dvadsaťročný na predávkovanie heroínom. Jeho kolega a kamarát Rózsa sa rozhodol v roku 1999 vydať album Hrana s tvorbou zosnulého skladateľa. Nahrávka sa dostala na trh v remastrovanej verzii v roku 2011. O muzikantovi vznikol aj dokument Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (2014).

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Ormandík #Hrana #Mucha Quartet #Oskar Rózsa #Marek Brezovský