Zomrel legendárny americký spevák Prince

Vo veku 57 rokov zomrel vo štvrtok americký spevák, multiinštrumentalista a herec Prince.

21.04.2016 19:34 , aktualizované: 22.04.2016 07:00
Prince Foto: ,
Spevák Prince počas vystúpenia na súťaži American Idol v Kalifornii v roku 2006.
debata (58)

Svetové tlačové agentúry najprv priniesli správu o tom, že v Princovom dome našli mŕtveho človeka. Polícia aj lekári však odmietli médiám jeho identitu potvrdiť. Princova mediálna agentka Yvette Noel-Schure neskôr pre AP povedala, že spevák skutočne zomrel. Podľa správ serveru TMZ.com speváka hospitalizovali pred pár dňami v Illinois. Minulý týždeň preto zrušil dva koncerty v Atlante. Príčinu smrti však určí až pitva.

„Naše viaceré zdroje v Moline hovoria, že Princa odviezli na pohotovosť a lekári mu urobili zákrok zvaný "save shot“, ktorý sa spravidla robí s cieľom utlmiť účinky opiátov,“ uviedol web.

Lekári podľa zdrojov odporučili Princovi, aby zostal ležať v nemocnici najmenej 24 hodín. Nemohli však spevákovi poskytnúť samostatnú izbu, ako jeho sprievod žiadal, a Prince a jeho ľudia sa rozhodli odletieť domov. Nemocnica ukončenie hospitalizácie povolila. Prince sa však pri odchode necítil dobre, dodal portál TMZ.

Ľútosť nad náhlym úmrtím vyjadril americký prezident Barack Obama a ďalšie osobnosti.

Spevák a hudobník Prince.
Spevák Prince na archívnom zábere.
+8Spevák a hudobník Prince na zábere z roku 1997.

Prince, celým menom Prince Rogers Nelson, sa narodil 7. júna 1958 v Minneapolise v Minnesote. Debutoval v roku 1978 albumom For You. Odvtedy ponúkal nové nahrávky takmer každý rok. Bol známy vďaka svojmu originálnemu prejavu, s ktorým v hudbe spájal prvky funku, rocku či r'n'b a v mnohokrát divokých kostýmoch predvádzal na pódiách energické vystúpenia. Svoje prvé albumy vydával na prelome 70. a 80. rokov, kedy mala jeho tvorba výrazne popový charakter.

Medzi jeho najznámejšie albumy patrí Diamonds and Pearls z roku 1991 či Black Album vydaný o tri roky skôr. Jeho doterajšia tvorba obsahuje hity ako Purple Rain, Cream či I Wanna Be Your Lover1999, When Doves Cry, Let's Go Crazy, Kiss, Batdance, Gett Off či The Most Beautiful Girl In The World.

Multiinštrumen­talista a spevák Prince napísal stovky skladieb pre seba, ale aj iných umelcov a doposiaľ nahral 39 štúdiových albumov. Za posledných osemnásť mesiacov vyšli až štyri z nich, pričom Prince vôbec nezaháľal a aj popri koncertovaní pracoval v týchto dňoch na nových nahrávkach. Svoj posledný album HITnRUN Phase Two vydal vlani v decembri, pričom v septembri mu predchádzala nahrávka HITnRUN Phase One (2015).

Na celom svete predal viac ako 100 miliónov kópií nahrávok, na konte má sedem cien Grammy, štyri MTV Video Music Awards, Zlatý glóbus i Oscara. V roku 2004 ho uviedli do spomínanej Rock'n'rollovej siene slávy a podľa amerického magazínu Rolling Stone je 27. najlepším interpretom všetkých čias.

Ako herec sa predstavil vo filmoch Purpurový dážď (1984), Pod višňovým mesiacom (1986) alebo Graffiti Bridge (1990), pričom posledné dve snímky aj režíroval. Bol dva razy ženatý. S prvou manželkou Mayte Garcia mal syna, ktorý však krátko po narodení zomrel.

Výber z Princeovej diskografie:

  • 1979 – Prince
  • 1981 – Controversy
  • 1987 – Black Album
  • 1991 – Diamond and Pearls
  • 1992 – Prince and The NPG – Love Symbol
  • 1995 – The Gold Experience
  • 2004 – Musicology
  • 2006 – 3121
  • 2009 – Lotusflower
  • 2014 – Art Official Age

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #hudba #úmrtie #Prince #Legenda #zivot #fenomén #Purple Rain