Hudba Pink Floyd bude opäť rúcať pomyselné bariéry

Hrad Devín nie je len kultúrna a historická pamiatka. Miesto sútoku dvoch riek, európskeho veľtoku Dunaj a českej rieky Morava, má symbolický význam. Spája krajiny, ktoré boli kedysi v týchto miestach rozdelené líniou železnej opony. Aj to viedlo organizátorov 7. Európskeho summitu regiónov a miest, aby sa práve tu konal jeho otvárací koncert určený pre verejnosť.

22.04.2016 16:00
Na koncerte zahrá aj Marián Varga a Collegium... Foto: ,
Na koncerte zahrá aj Marián Varga a Collegium Musicum.
debata (5)

Autormi hudobného projektu, ktorý na Devíne zaznie 7. júla, teda v predvečer dvojdňového summitu, sú Ladislav Snopko a Anton Popovič. Ich úloha nebola ľahká, no nakoniec sa im podarilo previazať slovenskú i svetovú tvorbu a program rozdelili na tri časti. Jednotlivé hudobné celky bude spájať orchestrálny základ pod taktovkou dirigenta Antona Popoviča. Na úvod vystúpia okem iných aj Mária Čírová, Janko Lehotský, Katarzia, David Koller, skupiny Longital, Tublatanka a nebude chýbať ani Marián Varga so skupinou Collegium Musicum. Všetky skladby odznejú v špeciálnej úprave pre symfonický orchester. "Usilovali sme sa v prvom bloku vytvoriť prehliadku toho, čo ponúka slovenská, ale aj česká populárna hudba, lebo obe scény sú previazané,“ približuje výber interpretov Anton Popovič.

Hudobný aj vizuálny zážitok

Druhá časť bude venovaná dielu, ktoré sa viac ako do koncertných sál hodí na otvorené priestranstvá. Stredným nádvorím devínskeho hradu zaznie Hudba k ohňostroju od Georga Friedricha Händla, ktorú bude sprevádzať, ako inak, ohňostroj.

K záverečnej časti otváracieho koncertu si autori programu prizvali na pomoc skladateľa Vladislava Šarišského a zbor Lúčnica. Spolu s Antonom Popovičom si naštudujú skoro 30-minútovú skladbu pre orchester a zbor Atom Heart Mother z rovnomenného albumu skupiny Pink Floyd. Hudobnú zložku doplní projekcia dokrútok, filmového a fotografického materiálu týkajúceho sa tém ako sloboda či obmedzovanie.

Reakcia na súčasné dianie

"Koncerty skupiny Pink Floyd boli vždy plné nielen dobrej hudby, ale aj vizuálnych efektov. Boli to študenti architektúry, takže nečudo. Už dávnejšie sme začali spracúvať dejiny Európy podľa Pink Floyd, holokaust na skladbu A Saucerful of Secrets alebo Sysyphus pri výročí SNP. Pôvodne sme to zamýšľali poňať ako spomienku na pád železnej opony, ktorej hranica tadeto viedla. Ale v súčasnosti, keď železné opony možno vzniknú znovu, rozhodli sme sa vo vizuálnej časti prepojiť súčasnú Európu s jej minulosťou,“ vysvetľuje zámer Ladislav Snopko.

Nadšenie z interpretácie skladby Atom Heart Mother neskrýva ani Vladislav Šarišský. Podľa neho je výnimočné, ak sa zoskupeniu, ktoré sa nevenuje komponovaniu klasickej hudby, podarí vytvoriť dielo. "Ak sa to podarí, je to zázrak a táto skladba tie prvky má. Pre túto akciu je podľa mňa veľmi vhodným počinom. Minimálne pre nás všetkých, ktorí sa na tom budeme podieľať, to bude krásny výlet. Zahrať túto skladbu naživo sa nedarí až tak často a takisto ani ľuďom sa nie vždy podarí vidieť ju naživo,“ dodáva Šarišský.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Pink Floyd #Devín #Tublatanka #Mária Čírová #David Koller #Longital #Katarzia #Ladislav Snopko #Anton Popovič #Janko Lehotský #Collegium Musicum. #Atom Heart Mother #Vladislav Šarišský #Európsky summit regiónov a miest