Cenu Esprit získali Sisa Michalidesová a Benito Gonzalez

V hlasovaní verejnosti na portáli jazz.sk zvíťazila Ingrid Bezáková s albumom Deep Inside.

02.05.2016 08:42
FESTIVAL: Bratislavské jazzové dni Foto: ,
Speváčka Sisa Michalidesová.
debata

Cenu Esprit za najlepší džezový album roka 2015 získali Sisa Michalidesová a Benito Gonzalez s nahrávkou Dream Rhapsody. „Chcela by som poďakovať všetkým muzikantom, a hlavne Benitovi. My si tú cenu rozdelíme na polovicu. Možno ju predáme, ale asi nie, to sa nesluší,“ vtipne zareagovala hudobníčka, ktorá si prevzala sošku z dielne výtvarníčky Gordany Turuk z rúk organizátora súťaže Borisa Čellára. Venezuelský klavirista zase poďakoval slovenským hudobníkom a dodal, že Slovensko je podľa neho veľmi hudobná krajina so špeciálnymi muzikantmi a výbornou hudobnou scénou. O víťaznom albume rozhodla odborná porota.

Cenu verejnosti, o ktorej rozhodovali fanúšikovia a fanúšičky na portáli jazz.sk, si odniesla Ingrid Bezáková s debutovým albumom Deep Inside. Interpretka, ktorá priznala, že je jednoduchšie spievať ako rečniť, poďakovala všetkým spolupracovníkom, verejnosti za hlasy a aj spätnú väzbu na jej tvorbu.

Nomináciu si tento rok vyslúžilo 17 albumov, pričom takmer polovica z nich boli hudobné debuty. „Polovica z nominovaných albumov sú debuty, čo znamená, že mladí ľudia nahrali svoj prvý album. Čo znovu znamená, že o džez je záujem, džez má zelenú,“ vyjadril potešenie Boris Čellár. Držiteľom hlavnej ceny za rok 2013 je trubkár Lukáš Oravec a za rok 2012 si ocenenie odniesol gitarista Michal Bugala. Minulý rok triumfoval Juraj Griglák.

Záštitu nad štvrtým ročníkom Cien Esprit prevzal, podobne ako vlani, prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Udeľovanie, ktoré sa konalo na Medzinárodný deň džezu, vysielalo Rádio Devín v priamom prenose z bratislavského Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Počas slávnostného galavečera sa naživo predstavili Lukáš Oravec Quartet, Pavel Morochovič Trio a Sisa Michalidesová s Benitom Gonzalezom, ktorí svoj víťazný album zároveň aj pokrstili. Podujatím sprevádzala moderátorská dvojica Ján Sklenár a Lucia Siposová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sisa Michalidesová #Esprit 2016 #Benito Gonzalez