Ennio Morricone zo zdravotných dôvodov zrušil koncerty

Taliansky hudobný skladateľ a dirigent Ennio Morricone zrušil zo zdravotných dôvodov tri koncerty, ktoré sa mali konať 22. až 24. mája v jeho rodnom Ríme. Oceňovaný umelec má problémy s dvoma stavcami chrbtice. Hovorkyňa 87-ročného hudobníka potvrdila, že následné vystúpenia v Paríži a Oxfordshire zatiaľ ostávajú bez zmien.

06.05.2016 07:00
Ennio Morricone Foto: ,
Ennio Morricone na koncerte v Bratislave.
debata

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho ako Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966) či Vtedy na Západe (1968). Hudbu Ennia Morriconeho mohli diváci a diváčky počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Známy skladateľ spolupracoval okrem spomínaného Leoneho aj s režisérmi ako Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polański, Warren Beatty či Pedro Almodóvar. Za filmovú hudbu si prevzal množstvo ocenení, pričom v roku 2007 mu udelili Oscara za celoživotné dielo.

Americká Akadémia filmových umení a vied ho ocenila aj za hudbu westernu Osem hrozných (2015) v réžii Quentina Tarantina. Počas kariéry získal tiež tri Zlaté glóbusy. Okrem spomínanej snímky Osem hrozných to bolo aj za hudbu pre filmy Misia (1986) a Legenda o pianistovi (1998). Tento rok dostal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #Ennio Morricone #zrušené koncerty