Umieral Mozart rukou vraha či ako obyčajný smrteľník?

Závisť a vražda. Mýtus a fakty. Rôzne pohľady na príčiny predčasnej smrti geniálneho hudobníka ponúkajú jednoaktové opery Mozart a Salieri a Bohom milovaný.

13.05.2016 13:00
30 mozart a salieri4 Foto:
Maksym Kutsenko (Mozart) v opere Salieri a Mozart
debata

V príbehu opradenom množstvom legiend, nejasností a špekulácii videl romantický skladateľ Rimskij-Korsakov tragický konflikt geniality a priemernosti. Súčasný autor a experimentátor Marián Lejava sa na základe štúdia dobových prameňov a dokumentov rozhodol uviesť udalosti okolo Mozartovej smrti na pravú mieru.

Otrávil viedenský dvorný kapelník svojho soka, pretože žiarlil na jeho talent? Alebo treba príčiny skonu mimoriadne tvorivého a originálneho umelca hľadať skôr v epidémii sužujúcej cisárske mesto a priveľkom pracovnom nasadení? Podnet na úvahy ponúka dnešná a zajtrajšia premiéra v Štátnom divadle Košice.

„Vedľa seba je postavená romantická opera Rimského-Korsakova s krásnou melodikou a súčasná opera, ktorá znie celkom inak. Z toho vychádza aj koncept inscenácie. Na jednej strane je romantická legenda o tom, ako menej talentovaný hudobník otrávi hudobného génia, a na druhej strane podhľad na to, ako v skutočnosti Mozart umieral. Nie ako génius, ale ako prostý smrteľník,“ uviedol hosťujúci režisér Michal Spišák.

Podľa Mariána Lejavu, ktorého jednoaktovka Bohom milovaný má svetovú premiéru, Salieri Mozarta neotrávil. Jed vylúčil aj veľký lekársky kongres, ktorý sa v roku 2009 konal v USA. Záver znel: Mozartova smrť bola dielom súbehu náhod. „Libreto sa snaží priblížiť posledné chvíle Mozarta a je rozvrhnuté do udalostí, o ktorých vieme, že sa udiali. Pokúsili sme sa priblížiť pravde,“ spomenul Lejava.

Dobové kostýmy doplnila výtvarníčka a scénografka Diana Strauszová súčasným vizuálom. „V prípade Lejavu sa posledné chvíle Mozarta odohrávajú na vyvýšenej scéne, ktorá pôdorysom kopíruje veľké koncertné krídlo a symbolizuje posteľ, na ktorej umiera,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mozart #Salieri a Mozart #maksym Kutsenko