Recenzia: Dominik Suchý buduje znepokojujúce napätie

Bez vydavateľa, takmer bez názvu či pútavého pseudonymu a len s jednoduchým obalom. Druhý album v Dánsku usadeného slovenského hudobníka a zvukára Dominika Suchého môže na prvý pohľad pôsobiť minimalisticky, zvukovo má však od toho ďaleko. Je skôr len potvrdením, že v dnešnej dobe sa mladí a talentovaní umelci už nemusia spoliehať na nič okrem seba samého a pokiaľ ponúkajú niečo, čo vychádza mimo zavedených ciest, ich "produkt“ si vo výsledku nájde svoje publikum.

21.05.2016 05:00
Dominik Suchý: II
Dominik Suchý: II
debata

Meno Dominik Suchý sa počas relatívne krátkeho času začalo objavovať na obaloch rôznych nahrávok. Nie však v pozícii interpreta, ale zvukového technika. Suchý totiž študuje zvuk v dánskom Haderslev a podieľal sa tak na platniach rôznorodých slovenských projektov: od zasnenej pesničkárky Tante Elze až po trojicu hlučných inštrumentálnych kapiel: Inheritence, The Ills a Möbius. Práve zvukové rozpätie platní, na ktorých spolupracoval, sa ukazuje aj na jeho albume. Ide o temnú elektroniku, ktorá sa nebojí skresleného zvuku, pracuje s intenzitou, buduje výraznú atmosféru, navyše primiešava akýsi ľudský element do zvyčajne chladnej elektroniky.

Zároveň však nejde o ťažko stráviteľný experiment, no ani o priamočiaru hudbu na jedno vypočutie. Album II nie je o rytmoch, beatoch, dokonca ani o pokojnom ambiente. Je predovšetkým o nadžánrovej alebo dokonca mimožánrovej práci so zvukom a následnom budovaní znepokojujúceho napätia, ktoré je motorom celej nahrávky. Prejavuje sa to najmä v epickej, takmer desaťminútovej a z niekoľkých častí vybudovanej skladby Vogasel, 58, ktorá je jej pomyselným centrálnym bodom a kde Suchý svoje precízne hudobné temno doťahuje k emocionálnemu extrému. Sám autor to opisuje ako "hudba pre koniec sveta“.

Zaujímavé je aj geografické ukotvenie skladieb. Každá z nich totiž odkazuje na miesta, na ktorých Suchý býval a kde ich vytvoril. Časť albumu tak vznikala aj na Islande, kde strávil niekoľko mesiacov na stáži v známom Greenhouse štúdiu, kde už svojho času nahrávali Björk, Sigur Rós alebo CocoRosie. Album II znie osobne a nepotrebuje na to ani spev, ani texty.

Výborne to v relácii českého verejnoprávneho Rádia Wave zhrnul publicista Peter Gonda: "Síce je ešte len začiatok roku a na slovenskej scéne sa vo sfére elektronickej hudby udeje ešte veľa, no už teraz možno povedať, že strhujúci a intenzívny album II je kandidátom na najpôsobivejší elektronický počin tohto roku.“ Môže mať pravdu a tiež je možné dodať, že úrovňou aj kvantitou na tom slovenská elektronika ešte nebola lepšie. Album II Dominika Suchého to potvrdzuje.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Dominik Suchý: II, 2016, suchydom.bandcam­p.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #zvukár #hudobná recenzia #Dominik Suchý #II #Peter Gonda