Bratislavu osvieži džezový mesiáš Jacob Collier

Kvalitný džez nie je výsadou len starších muzikantov. Zostava mladých hudobníkov – Cory Henry (29), Jacob Collier (21) a Kinga Głyk (19) – o tom príde slovenské publikum presvedčiť už vo štvrtok 2. júna počas Jarných Bratislavských jazzových dní. V intímnej atmosfére bratislavského klubu Ateliér Babylon tak zaznie zaujímavá zmes džezu a jeho žánrových presahov v podaní mladej muzikantskej generácie, o ktorej budeme v budúcnosti zjavne ešte veľa počuť.

01.06.2016 09:00
Mladý talentovaný hudobník Jacob Collier. Foto:
Mladý talentovaný hudobník Jacob Collier.
debata

Na druhý pokus

Keď minulý rok počas jesennej časti "džezákov“ pricestovala do Bratislavy formácia Snarky Puppy, jeden z jej zakladateľov a súčasť pevného jadra Cory Henry vtedy medzi hudobníkmi chýbal. Jeho fanúšikov preto určite potešila správa, že vystúpi počas jarnej časti. Tentoraz však nie so skupinou, ale s bubeníkom Brentonom Taronom Lockettom, ktorý si okrem iných zahral napríklad aj so spevákom a hudobníkom Princeom.

Muzikant obľubujúci najmä gospelovú hudbu v marci vydal svoj sólový album Revival. V ňom sa podľa jeho slov snaží prísť aj na to, prečo si tak obľúbil svoj dvorný inštrument – organ Hammond. "Čo ma naozaj nadchýna, je fakt, že čím dlhšie hrám, začína sa meniť aj môj hudobný zámer. Namiesto definovania toho, o čo hudbe ako takej ide, je to skôr znovuobjavovanie vášne a radosti z toho, ako som ju po prvý raz našiel,“ povedal muzikant o novom albume pre Boston Globe.

Z izby na pódiá

So skupinou Sharky Puppy istý čas hral aj ďalší mladý hudobník a experimentátor Jacob Collier. Za sľubne sa rozvíjajúcou kariérou mladého Londýnčana však nestojí žiadna kapela, len on sám. Od roku 2011, keď začal na YouTube zverejňovať nápadité hudobné videá, sa počet jeho "sledovateľov“ vyšplhal na takmer 70-tisíc a oslovil aj rôzne osobnosti džezovej scény ako Quincy Jones, Herbie Hancock, Pat Metheny, Chick Corea či Steve Vai. Bolo len otázkou času, kedy jeho úspech presiahne hranice internetu. Na jeho tvorbu dnes odkazuje množstvo priaznivých reakcií. Britský The Guardian ho dokonca označil za "nového džezového mesiáša“.

Jacob Collier vo svojej hudbe rafinovane mieša džez so žánrami ako groove, a capella, folk, trip-hop, gospel, soul, ale aj klasická hudba. Na všetky tóny inštrumentov a hlasy, ktoré v jeho skladbách zaznejú, si drží monopol. "Sám si všetko produkujem, sám skladby píšem, sám nahrávam všetko vo svojej izbe, je to naozaj vzrušujúce,“ povedal mladý multiinštrumen­talista v rozhlasovej šou Jazz Standard. Zároveň sa v nej rozhovoril aj o svojom prvom albume, ktorý má príznačný názov In My Room (Vo svojej izbe). "Myslím si, že tam budú prevažne autorské skladby, ale aj nejaké nové cover verzie. Dúfam, že ho vydám už budúci rok v lete,“ povedal vlani.

Koncert Jacoba Colliera v Bratislave sľubuje príťažlivú, nielen muzikantskú, ale aj vizuálnu šou. Svieži závan v podobe mladých talentov doplní aj ženské zastúpenie z Poľska. Len 19-ročná basgitaristka Kinga Głyk odohrala so svojou kapelou už viac ako 100 koncertov po celom svete a napriek mladému veku je stálicou na poľskej džezovej scéne. Debutovala minulý rok albumom Rejestracja, na ktorom okrem vlastných skladieb zaznela aj upravená pieseň Gotta Serve Somebody od Boba Dylana. Tento rok nahrala live album Happy Birthday.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jacob Collier #Kinga Głyk #Cory Henry #Jarné Bratislavské hudobné dni #Atelér Babylon