Jimmy Page poprel obvinenie, že v Stairway To Heaven kradli

Anglický gitarista Jimmy Page svedčil v stredu na súde v prípade údajného plagiátorstva týkajúceho sa skladby Stairway To Heaven, ktorú nahral s už nefungujúcou kapelou Led Zeppelin.

16.06.2016 14:14
Led Zeppelin Celebration Day Premiere Foto: ,
John Paul Jones, Robert Plant, Jimmy Page a Jason Bonham z kapely Led Zeppelin.
debata (2)

Michael Skidmore, pozostalý zosnulého gitaristu známeho ako Randy California uviedol, že autori Stairway To Heaven – spevák Robert Plant a 72-ročný Page skopírovali úvodnú časť gitarového riffu legendárnej skladby z piesne Taurus, ktorú California nahral v roku 1967 s americkou kapelou Spirit.

Page počas súdneho konania v Los Angeles uviedol, že pieseň Taurus počul po prvý raz až pred niekoľkými rokmi, keď sa začalo hovoriť o možnom plagiátorstve. „Skladba Taurus bola pre mňa úplne neznáma,“ vyjadril sa. Hudobník takisto povedal, že v jeho viac ako deväťtisícovej zbierke vinylov a CD má aj prvý, eponymný album kapely Spirit z roku 1968, na ktorom sa nachádza Taurus, no nepamätá si, odkedy vlastní túto nahrávku. „Nemyslím si, že som počul ich prvý album,“ uviedol Page.

Uznávaný gitarista tiež povedal, že mal rád tvorbu skupiny Spirit, ktorú v 60. rokoch minulého storočia počul v rozhlase. Uznal tiež, že Led Zeppelin hrávali v roku 1969 počas koncertov časť piesne Fresh-Garbage zo spomínaného albumu Spirit.

Šesťdesiatsedem­ročný Plant a Page sa predtým vyjadrili, že s kapelou Spirit v minulosti vystupovali na rovnakých miestach, no ich hudbu nepočúvali. Niekdajší basgitarista formácie Spirit Mark Andes vyhlásil, že skladba Taurus odznela aj počas koncertu v Denveri v roku 1968, kde spolu obe formácie hrali.

Súdny proces sa začal v utorok a mal by trvať približne päť dní. Pred osemčlennou porotou by mali svedčiť aj spomínaný Robert Plant a tiež niekdajší basgitarista a klávesák Led Zeppelin John Paul Jones.

Led Zeppelin vznikli v roku 1968. Skupina sa stala jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a okrem spomínaných členov v nej pôsobil aj bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza jedna z najznámejších skladieb skupiny Stairway To Heaven. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou spomínaného bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za „najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov“. V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Led Zeppelin #Jimmy Page #Stairway to Heaven #vykrádanie