Jana Kocianová - hudobný manuál na optimizmus

Jej piesne vedia aj po rokoch vyčariť úsmev na perách. Veď kto by nechcel zahodiť za hlavu všetky starosti, ako spieva vo svojom najväčšom hite Jana Kocianová? Aj keď jej 8. júna pribudol už siedmy krížik, život si užíva plnými dúškami.

25.06.2016 05:00
Jana Kocianová Foto: ,
Jana Kocianová je stále plná elánu.
debata

Speváčke Jane Kocianovej učaroval blues, gospel a medzi džezovými hudobníkmi je ako doma. A pri jej temperamente presvedčí každého, keď spieva, že dnes je naozaj krásny deň.

K spirituálom a „čiernej“ muzike ju to ťahalo od mlada, obľubovala interpretov ako Ella Fitzgeraldová a Louis Armstrong či Aretha Franklinová. V televíznej súťaži Zlatá kamera si 21-ročná speváčka vybrala áriu z Gershwinovej džezovej opery Porgy & Bess Summertime. Zabodovala s ňou suverénne a výhra priniesla rodáčke zo Záhoria veľký zvrat v jej živote.

Mladá študentka začala náhle zbierať prvé skúsenosti, a to aj v zahraničí. Domov jej však chýbal, tak sa po čase vrátila, aby naspievala svoje prvé hity ako Kadiaľ ísť, Nekonečná láska či ikonickú skladbu Zahoď starosti. Speváčka neskôr prezradila, že aj tento veľký hit je pôvodne starý černošský spirituál.

Výnimočný hlasový prejav oslovil okrem iných aj Karla Gotta, ktorý jej ponúkol miesto vokalistky. Prijala, ale stále ju to ťahalo k vlastným koncertným programom. Po návrate na Slovensko po dvoch rokoch hneď začala verbovať spriaznených hudobníkov a vznikla sprievodná skupina Kyvadlo. Scenár k programu Stretnutie mala napísať dvojica Lasica-Satinský, no Jane sa v tom čase podaril husársky kúsok. Pre dvojicu zabávačov, ktorí mali v čase normalizácie dlhodobý zákaz účinkovania, vybavila sériu spoločných verejných vystúpení. Za rok mali 200 repríz.

V ére popovejších hitov to boli práve speváčky ako Jana Kocianová, ktoré sa snažili stredný prúd udržať v rovine znesiteľnej aj pre náročnejších poslucháčov. V súčasnosti sa opäť vrátila k milovanému gospelu, spolu so zborom The Gospel Family vystúpila začiatkom roka aj na veľkom koncerte Slovenské divy v pražskej Lucerne. Napriek veku je stále plná elánu. Ako spieva v jednej zo svojich piesní: Veď tento svet a život sa mi páči, už len tu zostanem!

3× Jana Kocianová

Je trojnásobnou víťazkou Bratislavskej lýry.
Jej kariéru v Amerike prerušilo náhle úmrtie manažéra Johna Berka.
Vďaka hudbe stretla aj svojho manžela – bubeníka Josefa Škvařila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Milan Lasica #Július Satinský #Jana Kocianová #Zahoď starosti