Nový James Brown? Nie, Charles Bradley je unikát

Šťastie, neúnavná snaha, veľkolepé ambície. Každý veľký talent potrebuje spätnú väzbu. Inak sa stratí v mori sebavedomého priemeru.

26.07.2016 14:00
2014 New Orleans Jazz Festival - Weekend 2 - Day 2 Foto: ,
Charles Bradley na pódiu v roku 2014.
debata

Keď sa pred štyrmi rokmi na hudobnú scénu vrátil Sixto Rodriguez, bola to senzácia. Zabudnutý pesničkár s potenciálom autentickej legendy. Sedemdesiatnikovu hviezdu opäť rozžiaril oscarový dokument Searching for Sugar Man. V roku 2016 je však všetko po starom. Rodriguez sa potichu vytratil do úzadia, v ktorom prežil takmer celý život.

Šesťdesiatsedem­ročný Afroameričan Charles Bradley je však iný prípad. Soulový vagón nezničiteľnej energie nevyhnutne pripomína kultového Jamesa Browna. Bradley sa dokonca istý čas živil ako jeho imitátor. Veľký americký príbeh. Ťažké detstvo, prespávanie na ulici, nekonečné hľadanie vnútorného šťastia… Na debutový album No Time For Dreaming si musel muž s prezývkou Black Velvet počkať takmer do sedemdesiatky. Novinkou Changes však Charles Bradley potvrdzuje, že na veľký úspech nie je nikdy neskoro.

Kde bol? Bojoval o prežitie

Soul rovná sa duša. Žáner, ktorý stojí a padá na spevákovej charizme, sa za veľkou mlákou stále teší obrovskej obľube. To iste platí aj o funkovej hudbe. Bradley spája tieto dva hudobné svety s neuveriteľnou prirodzenosťou. Svoj najnovší album nazval podľa coververzie známej balady anglickej legendy Black Sabbath. Opodstatnene. Taký precítený prejav tu nebol najmenej dekádu. Charles Bradley premenil slávnu rockovú pieseň na dojímavý manifest s biografickým presahom. Nikto nemôže pochybovať o tom, že spieva o svojej životnej ceste. „Prechádzam zmenami.“

Útok na poslucháčove emócie vyvoláva naliehavú otázku. Kde bol takýto výrazný spevák posledných päť desaťročí? Bojoval o prežitie. Bradleyho talent zažiaril už v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy sa živil ako šéfkuchár.

Na scénu ho vylákali jeho kolegovia. Afroameričan odspieval niekoľko skladieb s kapelou, ktorá sa rozpadla vďaka vojne vo Vietname. Spoluhráči narukovali, Bradley pokračoval v súboji o vlastnú dôstojnosť. Bral každú dostupnú prácu a občas odohral malý koncert. Všetko sa zmenilo v druhej polovici 90. rokov. Charles Bradley sa vrátil do Brooklynu a začal koncertovať pod pseudonymom Black Velvet. Na klubovej scéne sa objavil nekompromisný imitátor Jamesa Browna.

Spievajúca duša Ameriky

Americký sen nezlomného optimistu naplnil počas jedného z malých koncertov Gabriel Roth, zakladateľ vydavateľstva Daptone Records. Ten spevákovi predstavil jeho budúceho producenta Thomasa Brennecka. Skladateľ a gitarista z newyorskej skupiny Menahan Street Band našiel v Bradleym spriaznenú dušu. Silu ich autentického hudobného spojenia môžete obdivovať aj na novinke Changes.

Vyzretý chlap spieva piesne s náladou 60. rokov minulého storočia. V Európe by visel úspech Charlesa Bradleyho na vlásku, za oceánom ho právom zbožňujú. Duša Ameriky. Názov dokumentárneho filmu Poulla Briena hovorí sám za seba. Ak chcete pochopiť Bradleyho hudobnú cestu, lepšiu pomôcku nezoženiete.

Je dobré byť znova doma, Nikto iba ty, Pomalá láska, Boh žehnaj Amerike. Preklad názvov úderných pesničiek poslucháča nutne nabáda k nostalgii. Charles Bradley je spevákom zo starých čias. Poctivo vyspievané srdce dáva poslucháčovi na zlatom podnose. Nekompromisné aranžmány, výborná produkcia, zvuk, ktorý neurazí ani milovníkov súčasnej afroamerickej hudby. Novinka Changes je nahrávkou interpreta s jasnou predstavou o vlastnom umeleckom výraze.

charles-bradley-
  • Charles Bradley: Changes
  • Hodnotenie Pravdy:
  • 4 hviezdičky z 5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Charles Bradley #Changes