Aj pekná hudba má svoj festival. V Banskej Štiavnici

Pôvodne to mal byť violončelový festival, no redukovať podujatie na jeden nástroj – aj keď krásny – by bolo trošku plytvanie.

29.07.2016 09:00
hudobne centrum, Peter Zagar Foto: ,
Hudobný program festivalu otvorí autorským koncertom slovenský skladateľ Peter Zagar.
debata

Festival peknej hudby, ktorý sa v piatok začína v Banskej Štiavnici a okolí, tak už po 17. raz ponúkne počas troch dní nielen pestrú zmes nástrojov, ale aj hudobných žánrov.

Umeleckú rozmanitosť už tradične dopĺňa aj vernisáž, ktorá otvára festival už od prvého ročníka v roku 2000. Podľa umeleckého riaditeľa festivalu, violončelistu Eugena Procháca bola výtvarná zložka vždy úzko spojená s festivalom aj vďaka autorským plagátom, ktoré pre neho pripravovali rôzni výtvarníci. "Vtedy sa presa len robili plagáty aj inými technikami, nielen s počítačom. Mali sme tu rôznych výtvarníkov. Prvým bol Daniel Brunovský. Namaľoval nám nádherný plagát s hudobným motívom v spojení s Banskou Štiavnicou,“ spomína si Prochác, pričom tohtoročný výber prenechal kunsthistorikovi Bobešovi Bachratému. Rytiersku sálu Starého zámku tak tentoraz "ozdobia“ diela akademického maliara Ladislava Bergera.

Organizátori Festivalu peknej hudby – Eugen Prochác s manželkou Lele Zemanovou – si pred štyrmi roky založili aj celkom novú tradíciu. Jeden celý večer venujú tvorbe vybraného slovenského skladateľa. Po menách ako Ľubica Čekovská, Vladimír Godár a Tadeáš Salva otvorí zajtra o 20. hodine v Banskej Štiavnici Kostole sv. Kataríny hudobný program významná osobnosť súčasnej slovenskej hudby – Peter Zagar. Ako hostia vystúpia aj poprední slovenskí sólisti – sopranistka Helga Varga-Bachová, klaviristka Nora Skuta či flautista Cyril Šikula. "Budeme mapovať jeho tvorbu od 90. rokov až po súčasnosť,“ priblížil Prochác, podľa ktorého si pripomenú hlavne Zagarovo pôsobenie v známom komornom orchestri Požoň sentimentál.

Jeho súčasnú tvorbu asi najlepšie vystihne skladba Dominantný akord, ktorú slovenský skladateľ zložil špeciálne pre festival. "Je to skladba, ktorá väčšinou pulzuje vo veľmi rýchlom tempe. Je to repetitívna muzika, a tá ma vždy priťahovala. Venoval som sa jej nielen poslucháčsky, ale aj interpretačne. Je náročná na súhru, na presnosť, a zároveň je veľmi akčná. Som veľmi spokojný z toho, čo vzniklo,“ teší sa z nového príspevku do repertoáru Prochác. Radosť neskrýva ani z ďalšieho veľkého mena, britského bubeníka Carla Palmera, ktorý v nedeľu o 20. hodine v Sále Kultúrneho centra Banskej Štiavnice vzdá so svojou formáciou poctu zosnulému klávesistovi Keithovi Emersonovi. Práve Palmer spolu s ďalším hudobníkom Gregom Lakeom tvorili s Emersonom dlhý čas (s kratšími prestávkami) nerozlučné muzikantské trio ELP. Po Rickovi Wakemanovi zo skupiny Yes a gitaristovi kapely Genesis Steveovi Hackettovi, ktorí na festivale v minulosti vystúpili, si tak dal Eugen Prochác ďalší "art rockový“ darček.

"Na tej hudbe som vyrastal, formovalo ma to. Sú to tie ,tínedžerskéʻ zážitky, ktoré mi ostali. Vždy som túžil, aby na náš festival prišiel Keith Emerson. Dokonca sme s pánom Wakemanom uvažovali o tom, že prídu spoločne, čo by bol taký svetový unikát. Kedysi boli také idey, že by sa títo dvaja dali dokopy s Johnom Lordom z Deep Purple. No bohužiaľ to dopadlo tak, ako to dopadlo,“ poznamenal k nečakanému odchodu Keitha Emersona v marci tohto roku.

Carlovi Palmerovi bude na terase hotela Grand Matej o 17. hodine predskakovať mladá skupina ThebenBound, ktorá sa len nedávno dostala medzi finalistov súťaže Jazz Start Up. Klasická hudba, rock, džez. Podľa Procháca je pestrosť jednou z charakteristík festivalu: "Venujem sa klasickej hudbe, ale celý svoj život trávim so všetkými možnými žánrami, v prvom rade s rockovou a džezovou hudbou. Chcel som, aby bol festival koncipovaný mnohožánrovo, aby sa nesústredil len na klasickú hudbu, ale aby počas troch-štyroch dní ponúkol širokú hudobnú paletu.“

Je aj toto spôsob, akým má Festival peknej hudby osloviť širokú verejnosť? "Tá hudba je v stále v povedomí, aj keď nie je prezentovaná v médiách. Stále rezonuje a nachádza si poslucháčov. Ona má tie svoje vlny, boli obdobia, keď prišiel punk rock a všetko to bolo zlé, takíto hudobníci boli označovaní za dinosaurov, no nebola to pravda. Stále v nejakej podobe prežíva a má budúcnosť,“ myslí si Prochác.

Okrem Banskej Štiavnice, kde v Kostole sv. Kataríny vystúpi v sobotu o 20. hodine večer český klavírny súbor Petrof Piano Trio, sa festivaloví návštevníci môžu vybrať aj do barokovej kaplnky kaštieľa vo Sv. Antone. V ten istý deň dopoludnia sa v ňom predstaví sopranistka Helga Varga-Bachová v sprievode cimbalistky Enikö Ginzery.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eugen Prochác #Festival peknej hudby