Zomrel slávny džezový harmonikár Toots Thielemans

Legendárny belgický džezový hudobník, hráč na gitaru a fúkaciu harmoniku Toots Thielemans zomrel v pondelok ráno počas spánku vo veku 94 rokov. Jeho harmonikové sóla figurujú vo viacerých filmoch, vrátane Polnočného Kovboja (1969) s Dustinom Hoffmanom a Jonom Voightom.

22.08.2016 15:17
Toots Thielemans Foto: ,
Toots Thielemans vystupoval s džezovými velikánmi Charliem Parkerom, Ellou Fitzgeraldovou, Milesom Davisom či hviezdami ako Frank Sinatra, Paul Simon a Billy Joel.
debata

Súkromná belgická frankofónna televízna stanica RTL s odvolaním sa na hudobníkovu manažérku Veerle Van de Poelovú, uviedla, že Jean-Baptiste Fréderic Isidore Thielemans „zomrel na starobu, jeho telo sa jednoducho vyčerpalo“.

Toots, ako ho všetci nazývali, vystupoval s džezovými velikánmi Charliem Parkerom, Ellou Fitzgeraldovou, Milesom Davisom či hviezdami populárnej hudby Frankom Sinatrom, Paulom Simonom a Billym Joelom, pripomenula tlačová agentúra AP.

Narodil sa v Bruseli 29. apríla 1922. Sám o sebe uvádzal, že hra na harmoniku bola jeho koníčkom a džezu prepadol počas nacistickej okupácie. Na medzinárodnej scéne sa predstavil v 50. rokoch, keď sprevádzal Bennyho Goodmana na európskom turné. V roku 1952 emigroval do USA, kde vystupoval so skupinou All Stars Charlieho Parkera.

Belgický kráľ Albert II. mu v roku 2001 udelil titul baróna. Americká Národná nadácia pre umenie a humanitné vedy NEA) mu v roku 2009 udelila ocenenie Džezový majster (NEA Jazz Masters). Pre zdravotné problémy súvisiace s vekom Thielemans v roku 2014 harmoniku definitívne odložil. V dňoch 9. – 11. septembra sa v meste La Hulpe, vzdialenom iba 25 kilometrov od Bruselu, kde hudobník žil, uskutoční festival nesúci jeho meno – Toots Jazz Festival 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #Frank Sinatra #Miles Davis #Toots Thielemans #Polnočný kovboj #All Stars Charlieho Parkera #Ella Fitzgeraldová #barón #NEA Jazz Masters #Toots Jazz Festival 2016