Komorná hudba je sexi. Presvedčte sa na Konvergenciách

Aktuálne v Bratislave prebiehajúci festival Konvergencie ponúkol stredajším koncertom Atom Heart Mother Suita príležitosť dotknúť sa komornej hudby v alternatívnejšom svetle.

22.09.2016 16:00
konvergencie Foto:
Vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu majú koncerty unikátnu atmosféru.
debata

Pink Floyd, jednu z najzásadnejších rockových kapiel minulého storočia, netreba nikomu predstavovať a o koncert, ktorý ponúkol unikátnu interpretáciu ich viac ako dvadsaťminútovej skladby Atom Heart Mother Suite, bol pochopiteľne obrovský záujem. Lákadlom večera bolo aj samostatné vystúpenie slovenského hudobného tria Talent Transport.

Vo vypredanom Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu zaznela slávna skladba v predvedení speváckeho zboru Lúčnica, violončelistu Jozefa Luptáka, gitaristu Michala Bugala, početnej dychovej sekcie a kapely Talent Transpor. Energický ansámbel, ktorý sympaticky vymenil naškrobenú viedenskú eleganciu za prirodzený šarm, viedol dirigent Anton Popovič.

Epicky vygradovaná suita nadobudla v originálnom priestore ikonickej stavby čarovný rozmer. Intimita, ktorá je pre komornú hudbu esenciálna, fungovala medzi hudobníkmi na výbornú. Boli absolútne odovzdaní aktuálnemu momentu, užívali si ho, čo na publikum skvele zafungovalo. Stačilo sa nechať uniesť ich vibráciami…

Ešte predtým sa na pódiu zišla skupina Talent Transport. Skladateľ a klavirista Vladislav „Slnko“ Šarišský, bubeník Marián Slávka a basgitarista Filip Hittrich sú dokonalé kombo, mladí, no vyspelí hudobníci zvládajú zložité aranžmány a medzižánrové presahy so sviežou ľahkosťou. Presvedčili, že nielen populárne žánre, ale aj vážnejšie polohy hudby môžu byť neodolateľne sexi. Pôsobivé bolo aj spojenie s violončelistom Jozefom Luptákom, ktorý trojicu pri jednej zo skladieb špeciálne doplnil.

Sedemnásty ročník Festivalu komornej hudby Konvergencie upriamil pozornosť na dielo ruského skladateľa Dmitrija Šostakoviča a potrvá do nedele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #Atom Heart Mother Suita