Na džezáky príde Lenny Kravitz v sukni aj electro swingová Caro Emerald

Osloviť široké spektrum poslucháčov rôznych vekových kategórií chce v poradí 42. ročník Bratislavských jazzových dní.

27.09.2016 11:33
Nik West Foto:
Živelná speváčka a basgitaristka Nik West.
debata (2)

Tomu zodpovedá aj program festivalu, na ktorom sa stretnú popom šmrncnutá electro swingová diva, živelná basgitaristka, ale aj talianska trubková ikona, bigband či Angličan, ktorý sa našiel v hudbe New Orleans. Bratislavské jazzové dni sa začnú o necelý mesiac, od 21. do 23. októbra im bude patriť hala B2 v Inchebe.

Keď si program festivalu vezme do rúk pravoverný džezmen, môže ho podľa organizátora festivalu Petra Lipu zaraziť, že v ňom nefiguruje žiadna „typická“ americká džezová hviezda. „Je to trend, ktorý robia všetky svetové festivaly. Ak chceme byť veľkým festivalom, musíme návštevníkom prinášať hudbu, ktorá oslovuje široké spektrum ľudí a je schopná prilákať mladých aj starých. Na Bratislavské jazzové dni chodí, pokiaľ ide o vek, veľmi zmiešané publikum, a to je trend, ktorý by sme radi zachovali. Je nám jasné, že mladí poslucháči sú našou budúcnosťou,“ povedal Lipa. „My s Petrom starneme, chceme však dosiahnuť, aby naše publikum mladlo,“ dodal za organizačný tandem Pavel Daněk. „Zostavili sme program, ktorý je mixážou rôznych štýlov a žánrov, prehľadom toho, čo sa vo svete hrá, tak ako sme to robili počas ostatných rokov.“

Medzi tromi headlinermi, ktorých Bratislavské jazzové dni uvádzajú najväčšími písmenami, sú tento rok dve ženy. Záver prvého dňa festivalu bude patriť Nik Westovej, basgitaristke, ale aj speváčke, ktorá hrávala s Princeom a na pódiu stála aj s Johnom Mayerom, Macy Grayovou či niekdajším členom dua Eurythmic Davom Stewartom. Podľa hudobníčkinej oficiálnej stránky ju Stewart dokonca označil za Lennyho Kravitza v sukni. „Nik West je podľa nás hviezda, ktorá vie upútať široký okruh divákov. Jej hudba, dosť dôkladne som ju teraz počúval, je viac-menej rocková, ale nemá miesto na rockovom koncerte, tam by sa jednoducho neuživila, musí hrať na takýchto ideovo zmiešaných podujatiach, ako sú Bratislavské jazzové dni, tam sa hodí oveľa viac,“ myslí si Peter Lipa.

Druhou z hviezdnych dám, ktorá sa koncom októbra zastaví v Bratislave, je „prvá dáma electro swingu“ Caro Emerald. Pochádza z Holandska a svojím debutovým albumom tu pred niekoľkými rokmi spôsobila senzáciu. Vyše pol roka sa držal na čele albumovej hitparády a prekonal 26-týždňový rekord, ktorý dovtedy držal album Michaela Jacksona Thriller. Ten vyšiel v čase, keď sa Caro Emerald iba narodila. „Tento rok sme ju zažili medzi headlinermi na Colours of Ostrava a videli sme, že má veľmi silný a široký záber u publika,“ vysvetlil Peter Lipa. Pavel Daněk k tomu dodal, že speváčka bola v posledných rokoch hviezdou všetkých veľkých džezových festivalov.

Odľahčený electroswing Caro Emeraldovej zaznie na džezákoch v nedeľu, o deň skôr bude slot headlinera patriť temperamentným latino rytmom v podaní americko-kubánskeho zoskupenia Tiempo Libre.

Z ďalších hostí festivalu Peter Lipa odporúča aj manchesterský objav trio Gogo Penguin. „V ich hudbe je tiež veľmi málo džezu, ale záhadnými okolnosťami a energiou, ktorú z pódia vysielajú, sa stali veľkou atrakciou celého európskeho džezového diania a hrajú na všetkých festivaloch,“ povedal Lipa, ktorý sa teší aj z účasti pianistu Jona Clearyho. „To, že tu bude Jon Cleary je pre mňa veľkým sviatkom a veľkou radosťou. Určite si nenechajte ujsť jeho koncert. Je síce Angličan, ale v New Orleans sa zakorenil tak hlboko, že dnes interpretuje tamojšiu hudbu úplne dokonale a reprezentatívne.“

Keďže k poriadnemu džezovému festivalu patrí aj bigband, v Bratislave zahrá so svojím novým programom Orchester Gustava Broma; s kapelou príde európska trubková ikona Enrico Rava a kontrabasista Miroslav Vitouš vystúpi v spoločnom programe s Jiřím Stivínom. Bratislavské jazzové dni otvorí minuloročný víťaz Pódia mladých talentov skupina Cha bud.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #Caro Emerald #Nik West