Sting: To najlepšie na úspechu je sloboda

Na konte má šestnásť cien Grammy a už niekoľko rokov miesto v Rokenrolovej sieni slávy. Muž s komplikovaným menom, ktoré skrátil na pichľavé Sting (žihadlo), v nedeľu oslavuje 65 rokov.

01.10.2016 09:00
KONCERT: Sting v Koš?iciach Foto: ,
Sting počas koncertu v Košiciach.
debata (1)

Hity ako Roxanne, Every Breath You Take či Englishman in New York a Fields of gold budú už naveky spojené s menom britského rodáka, speváka a skladateľa Stinga. Narodil sa v 40-tisícovom meste Wallsend na severovýchode Anglicka a do školy ho rodičia zapísali do neďalekého Newcastla. Tamojšie kluby sformovali jeho hudobné smerovanie. Študoval na pedagogickej fakulte angličtinu a hudbu a pritom hrával na kontrabase s jazzovou skupinou. Ale kým sa naplno vrhol na milované skladanie piesní, vyskúšal si prácu autobusového sprievodcu či taxikára. Až príchod do Londýna umožnil talentovanému umelcovi, ktorého vlastné meno znie Gordon Matthew Thomas Sumner, aby sa presadil.

Stingova kariéra sa neodmysliteľne spája s formáciou The Police, ktorú s kolegami založil v roku 1977. Nasledujúca päťročnica sa niesla v znamení hitparádových úspechov, ktoré posvätila aj kritika, a The Police sa mohli pýšiť napríklad pozlátenými gramofónikmi Grammy či cenami Brit Awards.

Stingovi však pôsobenie v skupine, hoci úspešnej, nestačilo. Už v roku 1985 vydal prvý sólový album The Dream of blue turtles, ktorý zaznamenal úspech u poslucháčov. O dva roky neskôr prišli hity ako Fragile či Be still my beating heart na nahrávke Nothing like the sun. Hoci mnoho hudobníkov čelí v kariére sínusoidnému pohybu medzi úspechmi a prepadákmi, u Stinga akoby šťastena úradovala stále. Či skôr jeho talent a schopnosť osloviť svojou hudbou rozličné generácie. V deväťdesiatych rokoch len umocnil svoju pozíciu uznávaného a oceňovaného hudobníka a popritom si s radosťou odskakoval do rozličných menších či atypických projektov. Sting je multiinštrumen­talista a vo svojej tvorbe kombinuje rock, pop aj džez s prímesou vážnej hudby, miestami reggae i country či gospel. Uplatnil sa nielen ako skladateľ a interpret, ale aj ako divadelný a filmový herec, v jednej z rolí dokonca po boku Meryl Streepovej.
„Na úspechu je najkrajšia odmena v podobe slobody. Môžete potom robiť to, čo chcete,“ komentoval svoju kariéru kedysi v rozhovore, a rozhodne tým nemyslel vyčíňanie či bezhlavé užívanie si života rockera. Popri hudbe bola totiž vždy jednou z jeho najvýraznejších vlastností zodpovednosť a láska k rodine. Od roku 1982 tvoria pár s herečkou Trudie Stylerovou a vzali sa o desať rokov neskôr. Spoločne majú štyri ratolesti, pričom dve ďalšie má spevák ešte z predchádzajúceho zväzku. Na Slovensku koncertoval už viackrát, v Bratislave a v Košiciach.

3 X Sting

  • Je presvedčeným aktivistom za ľudské práva a členom viacerých charitatívnych organizácií.
  • Od kráľovnej Alžbety II. získal Rad britského impéria za prínos v hudbe.
  • S kapelou The Police aj na sólovej dráhe predal vyše 100 miliónov nahrávok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sting #Grammy #The Police