Jean-Michel Jarre vydá v decembri nový album

Francúzsky hudobník Jean-Michel Jarre vydá 2. decembra album Oxygene 3.

03.10.2016 05:00
Jean Michel Jarre Foto: ,
Hudobník Jean Michel Jarre.
debata

Novinka je treťou a záverečnou nahrávkou rovnomennej trilógie, ktorej súčasťou sú aj štúdiovky Oxygene (1976) a Oxygene 7–13 (1997), pričom vyjde takmer 40 rokov po vydaní prvého spomínaného albumu. Štúdiovka Oxygene 3 bude mať dovedna sedem skladieb s názvami Oxygene Part 14 až 20 a bude dostupná na CD, vinylovej platni aj ako súčasť boxsetu. Ten bude okrem všetkých troch nahrávok tiež obsahovať knihu.

Vznik albumu podnietila skladba so súčasným názvom Oxygene Part 19, ktorú vytvoril predvlani ešte počas nahrávania dvojalbumu Electronica. „Donútilo ma to zamyslieť sa nad tým, aký by bol Oxygene, keby som ho skladal dnes,“ uviedol 68-ročný hudobník v tlačovej správe. „Oxygene sa vtedy pravdepodobne líšila minimalistickým aspektom a faktom, že v nej nie je počuť takmer žiadne bicie, a tento prístup som si chcel udržať,“ dodal.

Ako sa Jarre vyjadril na ukážky z albumu svoju priaznivcom predstaví už počas svetové turné Electronica. V rámci neho vystúpi aj 9. novembra v bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Okrem toho sa predstaví aj v Prahe (8. novembra), Budapešti (10. novembra) či vo Viedni (17. novembra).

Jean-Michel André Jarre na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 1972, keď debutoval albumom Deserted Palace. Preslávil sa však až o štyri roky neskôr spomínanou treťou štúdiovkou Oxygene. Odvtedy vydal ďalších 17 štúdiových albumov. V roku 1997 sa po štvrtý raz zapísal do Guinnessových svetových rekordov, keď na jeho koncert v Moskve prišlo 3,5 milióna ľudí. Na jeho počesť tiež pomenovali asteroid 4422 Jarre.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Michel Jarre #Oxygene 3