Víťazi lýry sa stretnú pod strechou rozprávkového domu, prišiel aj Gott

Ja mám rozprávkový dom, čo stojí tu i kdesi za morom... Je to presne 50 rokov, čo tieto slová spieval Karel Gott na vôbec prvom ročníku festivalu populárnej hudby Bratislavská lýra.

18.10.2016 09:00 , aktualizované: 19:40
Lyra lýra karel gott Foto:
Na koncert Lýra 50 prišiel do Bratislavy aj Karel Gott. Bolo to jeho prvé slovenské vystúpenie po tom, čo sa mu podarilo zvíťaziť nad zákernou chorobou, ktorú mu diagnostikovali pred rokom.
debata

Skladba Mám rozprávkový dom od slovenských autorov Vieroslava Matušíka a Elišky Jelínkovej nakoniec súťaž vyhrala, no v jej texte mnohí videli ideologicky neprípustné romantizovanie „zeme za morom“ (v ich očiach Ameriku). V rozhlase sa pieseň síce hrať nemohla, no zabudnutá nebola. Pri príležitosti významného jubilea – polstoročia od vzniku Bratislavskej lýry – sa stala podtitulom koncertu Lýra 50, ktorý už dnes v bratislavskej Inchebe pripomenie najväčšie hity festivalu.

„Bratislavská lýra sa dlhé roky pravidelne objavovala medzi najvýznamnejšími kultúrnymi podujatiami v hlavnom meste Slovenska. Od roku 1966 sa tu každoročne stretávali osobnosti českej a slovenskej populárnej hudby. Festival bol v prvom rade autorskou súťažou dovtedy nezverejnených piesní. Úspešnú spevácku kariéru tu odštartovala súčasná špička slovenskej a českej populárnej hudby. Aj preto chceme tento skvelý festival pripomenúť,“ povedal Jozef Šuhajda, ktorý spolu s Ľubomírom Belákom prišiel s nápadom koncert zorganizovať.

Spomínať príde aj viacero pôvodných lýrových speváčok i spevákov. Počas dnešného večera sa na pódium postaví viac ako 30 interpretov. Svoju účasť pred časom potvrdil aj mnohonásobný zlatý slávik Karel Gott, ktorý len nedávno prekonal ťažkú chorobu. Okrem neho vystúpia aj ďalšie mená československej hudobnej scény ako Helena Vondráčková, Olympic, Jana Kocianová, Jitka Zelenková, Lenka Filipová, Elán, Peter Lipa, Janko Lehotský a mnoho ďalších.

Snahou organizátorov je tiež oživiť nesmrteľné piesne v nových interpretáciách. Priestor preto dostanú aj mladé speváčky a speváci. V novom šate odznejú napríklad piesne Karola Duchoňa. Napriek nedávnemu návratu Mariky Gombitovej na veľké pódiá jej víťaznú skladbu z roku 1979 Vyznanie zaspieva mladá speváčka a herečka Miroslava Partlová. Pri nových aranžmánoch bude mladých interpretov sprevádzať štúdiová skupina Štefana Bugalu, známa napríklad z televíznych projektov ako Slovensko hľadá SuperStar či Hlas Česko Slovenska.

„Celý koncert má zároveň aj vnútornú dramaturgiu. Budú tam pesničky baladického charakteru aj vyslovene tanečné a odľahčené pesničky. Ide hlavne o to, aby sa ľudia zabavili a zaspomínali si na svoju mladosť,“ dodali organizátori akcie, podľa ktorých budú mnohí ľudia prekvapení z toho, ako tá hudba znie dobre aj v súčasnosti. „Stále je tu priestor pre dobrú pôvodnú českú a slovenskú populárnu hudbu a ľudia majú stále možnosť sa s ňou stretávať.“

K výročiu sa rozhodli pristupovať naozaj dôsledne. Aj keď už nemohli prenajať pôvodné priestory Parku kultúry a oddychu, niekdajšiu slávu sa rozhodli pripomenúť deň pred koncertom spoločnou autogramiádou umelcov v bratislavskom hoteli Carlton. Práve tam sa počas festivalu zvykli združovať fanúšikovia, aby získali vytúžený podpis od svojich obľúbencov.

Na koncert Lýra 50 prišiel do Bratislavy aj... Foto: Ľuboš Pilc
Lyra Karel Gott lýra Na koncert Lýra 50 prišiel do Bratislavy aj Karel Gott. Bolo to jeho prvé slovenské vystúpenie po tom, čo sa mu podarilo zvíťaziť nad zákernou chorobou, ktorú mu diagnostikovali pred rokom.

Polstoročie Bratislavskej lýry mapuje okrem podujatia Lýra 50 – Mám rozprávkový dom aj 10-dielny televízny cyklus s názvom Zlatá lýra. Každý utorok na Dvojke postupne odhaľuje jej zákulisie, dosah na spoločnosť, ale aj výpovede viac ako 200 jej účastníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Karel Gott #Bratislavská lýra #Lýra 50 - Mám rozprávkový dom