Umiernený rocker Maťo Ďurinda

Na svojom konte má desiatky hitov a aj keď dnes už na pódiu nerozbíja gitary, ako posledný pôvodný člen píše nový príbeh Tublatanky. Slovenský spevák a hudobník Martin Ďurinda oslávil 55 rokov.

12.11.2016 09:00
Tublatanka, Maťo Ďurinda Foto: ,
Maťo Ďurinda, líder skupiny Tublatanka.
debata (4)

V bratislavskej vinárni sa stretne študent farmaceutiky so študentom dokumentárnej réžie… Historka, ktorá znie ako úvod nejakého tuctového vtipu, vyústila v roku 1982 do sformovania jednej z najpopulárnejších slovenských kapiel. Dalo by sa povedať, že Tublatanka vďačí za svoj vznik náhode, no bubeník Ďuro Černý by v tom čase zrejme oponoval. Bolo to práve zanietenie mladého lekárnika Martina Ďurindu, ktoré Černého razom presvedčilo. Už len zohnať spievajúceho basgitaristu, ktorého napokon našli v „matfyzákovi“ Paľovi Horváthovi.

Maťovi Ďurindovi bolo už od začiatku jasné, ako vybudovať imidž rockovej kapely v tvrdej konkurencii 80. rokov. Ako vzor si zobral známe triá ako Cream, Police či Emerson Lake & Palmer. Aj keď štvrtého člena do kapely nechceli, vraj aby sa na pódiu neulievali, neoficiálne sa ním napokon stal textár Martin Sarvaš.

Po vystúpení na festivale amatérskych kapiel Mladá Vlna 82 dostala Tublatanka možnosť nahrať svoj prvý rovnomenný album. Nasledovali nahrávky Skúsime to cez vesmír (1987) a Žeravé znamenie osudu (1988), ktoré kapelu a ich skladby vyniesli na prvé priečky hitparád. Na vypredaných koncertoch vtedy pod rukami lídra kapely padla za obeť aj nejedna gitara.

Čo pieseň, to hit. Maťo Ďurinda sa ako skladateľ nedal zastaviť. Jeho skladba Pravda víťazí sa dokonca stala nepísanou hymnou nežnej revolúcie. Hudobník vtedy poskytol aj svoju aparatúru a ozvučil prvé dni demonštrácií na bratislavskom Námestí SNP.

Kapela zažíva úspechy aj v porevolučnom období, ako prvá reprezentuje Slovensko na Veľkej cene Eurovízie, boduje s hitom Loď do neznáma, no otvorený trh jej paradoxne neprospel. Príval zahraničnej produkcie, dancefloor – to všetko ovplyvnilo predajnosť ich albumov. Z kapely postupne odchádza Paľo Horváth, o nejaký čas na to aj Ďuro Černý, ktorý začiatkom tohto roku zomrel vo veku 54 rokov. Po rôznych obmenách sa zostava okolo Ďurindu opäť ustálila až v novom tisícročí, keď si miesto v Tublatanke našli Peter Schlosser a Juraj Topor.

„Chceme byť normálna súčasná rocková kapela, ktorá hrá melodické pesničky,“ povedal o novej etape kapely spevák pre Pravdu ešte v roku 2003. S nasad­zovaním nielen vlastných noviniek, ale celkovo skladieb z domácej produkcie v rádiách však nebol spokojný. Posledné roky sa preto angažoval za zavedenie kvót pre slovenskú hudbu. Výsledkom bol zákon, ktorý vstúpil do platnosti začiatkom tohto roka.

3-krát Maťo Ďurinda

  • Ešte pred Tublatankou bol do roku 1980 členom popovej skupiny Nervy.
  • Vystupoval aj na politických mítingoch HZDS či SNS.
  • Textárkou súčasných skladieb Tublatanky je jeho žena Mirka Ďurindová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #narodeniny #Tublatanka #Maťo Ďurinda #Pravda víťazí