Zomrel Leonard Cohen. Svet mu spieva Hallelujah

Kanadský hudobník a básnik Leonard Cohen zomrel 10. novembra 2016 vo veku 82 rokov. Úmrtie všestranného umelca a autora viac ako dvoch desiatok albumov oznámila nahrávacia spoločnosť Sony Music na facebooku. Jednou z jeho najznámejších piesní je Hallelujah, ktorá má viac než 300 cover verzií, naspievaných rôznymi interpretmi.

11.11.2016 04:08 , aktualizované: 07:36
Leonard Cohen Foto: ,
Leonard Cohen
debata (28)

„S hlbokým zármutkom oznamujeme, že legendárny básnik, pesničkár a umelec Leonard Cohen zosnul. Stratili sme jedného z najuznávanejších a najplodnejších vizionárov,“ uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého prebehne spomienková akcia na Cohena v Los Angeles. Príčina úmrtia oznámená nebola.

Cohen bol popri Bobovi Dylanovi či Paulovi Simonovi jedným z pesničkárov, ktorých sláva sa zrodila v uvoľnených šesťdesiatych rokoch minulého storočia a od tej doby ovplyvnili niekoľko generácií.

Za to si vyslúžil okrem iného prijatie do rokenrolovej siene slávy a udelenie najvyššieho kanadského civilného vyznamenania.

Spájal výnimočné literárne nadanie so schopnosťou vteliť metaforický text do silnej folkovej melódie. Témy jeho textov často zahŕňali náboženské cítenie aj sexuálnu túžbu, ktoré prepojil vo svojej zrejme najznámejšej piesni Hallelujah, ktorá sa od prvého vydania v roku 1984 dočkala desiatok verzií od rôznych umelcov.

Ešte pred začiatkom hudobnej dráhy napísal začiatkom šesťdesiatych rokov dva romány. Keď jeho druhé dielo po úspechu prvého narazilo na kritiku aj v súvislosti s príliš otvoreným pohľadom na tému sexu, vrhol sa na muziku. Básne však písať neprestal. Na konte má viac ako desať zbierok poézie.

V hudobnom svete prerazil až potom, keď sa v roku 1966 presťahoval z Kanady do New Yorku. Prvý štúdiový album vydal v roku 1967 pod názvom Songs of Leonard Cohen, posledná nahrávka You Want It Darker mu vyšla v októbri, teda o takmer pol storočia neskôr. Okrem toho má na konte osem koncertných albumov a päť kompilácií.

Po počiatočnom výrazne folkovom období začal do svojej hudby miešať vplyvy popu či kabaretného štýlu. Jeho hlboký hlas na nahrávkach i koncertoch od 80. rokov často sprevádzali ženské vokály.

Podľa mnohých boli jeho literárne aj hudobné kvality neoddeliteľné. „Keď ľudia hovoria o Leonardovi, zabúdajú spomenúť jeho melódie, ktoré sú pre mňa, spolu s textami, jeho najvýnimočnejšími výtvormi,“ povedal tento rok magazínu The New Yorker Bob Dylan.

Leonard Norman Cohen sa narodil 21. septembra 1934 vo Westmounte (štvrť Montrealu) v štáte Quebec v židovskej rodine. Ako tínedžer sa naučil hrať na gitaru a založil si folkovú skupinu Buckskin Boys. Keď sa však zoznámil s dielom španielskeho spisovateľa Federica Garcíu Lorcu, jeho záujem sa obrátil k poézii.

Po absolvovaní McGillovej univerzity sa Cohen presťahoval na grécky ostrov Hydra, kde si kúpil vďaka trustovému fondu zriadenému jeho otcom, ktorý zomrel, keď mal Leonard deväť rokov, dom za 1500 dolárov. Počas života na Hydre mu vyšla zbierka poézie Kvety pre Hitlera (Flowers for Hitler, 1964) a romány Obľúbená hra (The Favourite Game, 1963) a Krásni porazení (Beautiful Losers, 1966).

Na Hydre sa zoznámil aj s Nórkou Marianne Ihlenovou, ktorá sa stala jeho múzou a inšpirovala ho k napísaniu skladby So Long, Marianne. Ihlenová zomrela tento rok v júli na rakovinu. Frustrovaný zo slabého predaja kníh a unavený z práce v odevnom priemysle v Montreale odišiel Cohen v roku 1966 do New Yorku, kde stretol folkovú speváčku Judy Collinsovú.

Tá je interpretkou jeho prvého veľkého hitu – piesne Suzanne, ktorú publikoval pôvodne ako báseň v roku 1966 a vyšla aj ako debutový singel z jeho albumu Songs of Leonard Cohen (1967). Cohen sa napriek slabému ohlasu prvého albumu v USA okamžite stal žiadaným textárom.

Nasledovali albumy Songs From a Room (1969), Songs of Love and Hate (1971), New Skin for the Old Ceremony (1974), Death of a Ladies' Man (1977) či Various Positions (1984). Naposledy menovaný obsahuje ďalší veľký hit Hallelujah, ktorý však spoločnosť Columbia Records odmietla vydať v Spojených štátoch s odôvodnením, že neznie príliš súčasne. Napriek tomu súhlasila, aby album vydalo menšie vydavateľstvo Passport Records.

V roku 1995 sa Cohen rozhodol prestať venovať hudbe a usadil sa v budhistickom kláštore Mount Baldy Zen Center pri Los Angeles. Z kláštora nakoniec odišiel v roku 1999, ale ešte predtým bol v roku 1996 vysvätený za zenbudhistického mnícha.

K hudbe sa vrátil v roku 2001 albumom Ten New Songs, významne ovplyvnenom producentkou a spoluautorkou Sharon Robinsonovou. V roku 2004 mu vyšiel album Dear Heather, ktorý bol z veľkej miery založený na spolupráci s Anjani Thomasovou, Cohenovou priateľkou a džezovou hudobníčkou, a nie je už trpký ani temný.

V roku 2005 Cohen zistil, že ho jeho dlhoročná manažérka Kelley Lynchová postupne okradla o ušetrené peniaze (viac ako päť miliónov dolárov) a na účtoch mu nezostalo prakticky nič. Po vyhratom súdnom spore sa Cohen vydal v roku 2008 na svetové turné, ktoré s prestávkami trvalo do roku 2013 a obsahovalo 387 vystúpení.

Stačil ešte vydať albumy Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) a You Want It Darker (2016). Ten posledný produkoval jeho syn Adam a vyvolal nadšené ohlasy.

Cohena však už trápili vážne zdravotné problémy, jeho posolstvá preto Adam Cohen zaznamenával na prenosnom počítači. „Som pripravený zomrieť,“ povedal v jednom odkaze.

Leonard Cohen získal počas svojej kariéry množstvo rôznych ocenení. Zo vzťahu s umelkyňou Suzanne Elrodovou má syna Adama a dcéru Lorcu.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Leonard Cohen