BHS: Dirigovanie? Nie bič, ale partnerstvo!

"Práca s orchestrom? To nie je bič v ruke, ale partnerstvo," hovorí dirigent Ondrej Lenárd.

24.11.2016 15:49
lenard Ondrej Lenárd Foto:
Dirigent Ondrej Lenárd.
debata

Svoje životné motto zhrnul do slov: bázeň a pokora. „Dostať sa veľkým hudobným géniom takpovediac na kobylku je otázka životných skúseností. Negatívnych aj pozitívnych,“ vysvetľuje renomovaný umelec, ktorého hudobný svet roky pozná vďaka jeho spontánnemu a muzikantsky originálnemu prístupu ku každej interpretovanej skladbe.

Pod taktovkou doyena slovenských dirigentov, ktorý dodnes spolupracuje s poprednými európskymi telesami, vystúpi Symfonický orchester hlavného mesta Prahy FOK (26. novembra). A mladý klavírny virtuóz Vadym Kholodenko, ktorého fascinujúce a vzrušujúce účinkovanie prirovnávajú odborníci ku koncertom rockovej hviezdy.

„Zodpovednosť mi otvára myseľ. Hudba vychádza z môjho srdca a prsty ju prenášajú na klávesy. Tie ju premieňajú na zvuk, ktorý posielam do publika,“ hovorí tridsaťročný rodák z Kyjeva, ktorého zdobia vavríny víťaza z mnohých medzinárodných súťaží.

Pre bratislavské vystúpenie si zvolil Koncert pre klavír a orchester č. 5 G dur Sergeja Prokofieva. Skladbu, ktorú v Berlíne premiéroval v roku 1932 samotný skladateľ. A dlho bol jediným interpretom diela, v ktorom zrovnoprávnil obe „súperiace“ zložky – nástroj a orchester.

"Teraz som zložil symfóniu, ktorú rozhodne nesmiem roztrhať. Vložil som do nej celú svoju dušu,“ napísal Peter ľljič Čajkovskij o skladbe, ktorú pokladal za najúprimnejšiu a najintímnejšiu zo všetkých svojich vecí. O Patetickej alebo Symfónii č. 6. h mol, vlastnom hudobnom autoportréte, v ktorom bez obalu vyjavil svoj postoj k životu a svetu, všetky boje, prehry, víťazstvá, choroby aj ich úporné prekonávanie.

Na petrohradskej premiére začiatkom novembra 1893 Patetickú symfóniu aj sám dirigoval. Ani nie tri týždne po premiére pripravila jedného z najväčších romantických skladateľov o život cholera, ktorá v tom čase kosila obyvateľov mesta na Neve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2016