Skupine Chiki liki tu-a svedčia prerábky. Cudzie aj vlastné

Na Slovensku neexistuje kapela, ktorá by sa za dlhé roky svojej existencie zmenila tak málo, ale zároveň tak veľa.

11.12.2016 16:00
Martin Višňovský Radio_Head Awards Chiki liki tu-a Foto: ,
Martin Višňovský z kapely Chiki liki tu-a.
debata

Možno to znie nezmyselne, no ak by to bola pravda, potvrdilo by to celú humornú auru, ktorá sa okolo prešovských Chiki liki tu-a vznáša. Trojica totiž vyrástla zo svojich chaotických počiatkov a vďaka stovkám odohraných koncertov sa stala asi najzohratejším triom v našej republike. Zároveň je tu stále prítomný charakteristický humor a príbehové texty, ktoré s rokmi a nadhľadom troška zhorkli. Aj to je vidieť na novej kompilácii 3×4=13, ktorá zachytáva rôzne polohy Chiki liki tu-a, a hoci to nie je tradičná výberovka, zachytáva esenciu ich hrania a úspechu.

Nový život starých skladieb

Album rarít a nezvyklých nahrávok prináša tri druhy skladieb – prvé sú klasické skladby kapely prearanžované pre širokú dychovú sekciu, ďalšie sú prerábkami skladieb cudzích interpretov, tretie sú živé nahrávky. Väčšina piesní pritom nebola v týchto verziách zverejnená alebo boli roztrúsené po rôznych kompiláciách.

Chiki liki tu-a a big band je logická kombinácia. Od prvých nahrávok kapely z konca 90. rokov sa na ich platniach objavoval výrazný trombón. A práve jeho ústup a zúženie skupiny na trio ich doviedlo k súčasnému zomknutému zvuku. No nové aranžmány zároveň nútia robiť trojicu menej práce, zvukovo sa tak otvára priestor, do ktorého dychy ideálne pasujú a Kuca paca alebo geniálny love song Kristína dostávajú trochu nového života.

Sú to práve coververzie, ktoré z albumu vypálili najviac, možno práve preto, že sú z koncertov a albumov Chiki liki menej známe. Rezignovaný text Petra Fialu z Mňágy a ždorp previedol Martin Višňovský do zábavnej čechoslovenčiny pod názvom Rači budu doma, no nestratil tým nič z naliehavosti a bohužiaľ ani aktuálnosti. Ďalším vydareným kúskom je Kualalumpurčanka od lučenskej skupiny Navara a punková Popolnica od kysuckého postindustriálu – kapely Otras. Chiki liki zároveň všade nechali vyniknúť originál, zasadili ho však do svojho zvuku a nálady.

V rámci častej a trefnej sebairónie tiež nahrali Chiki liki coververziu seba, respektíve jednej zo svojich alternatívnych inkarnácií – Hore vodou, dolu vodou od projektu Kategorismuflón. Mimochodom, ten spolu s Kualalumpurčankou a Rači budu doma sú asi najlepšími kúskami kompilácie. Na škodu tak možno je, že sa na platni neobjavila nahrávka V našej obci, ktorú pred rokmi kapela nahrala pre výberovku skladieb Jara Filipa.

Chýba konzistentnosť

Ak hovoríme o esencii Chiki liki tu-a, koncertné nahrávky sú povinnosťou. Sú vydarené, špeciálne úprimná spoveď Ľuboslava Petrušku v Pod balkónom, funguje skvele, hoci opakovaným počúvaním sa už trocha vytráca záujem počúvať fóry hovorené medzi pesničkami. Rovnako ako keď v Stene začne spievať úryvok obohraného hitu Aerosmith.

Chiki liki tu-a: 3x4=13

Výsledkom je teda kompilácia výborných skladieb a dobre zrealizovaných nápadov, ktorým by sedelo možno trošku viac konzistencie. Napríklad, ak by sa Chiki liki tu-a pustili do albumu čisto zloženého z bigbandových verzií alebo práve prevzatých skladieb, výsledok by bol stopercentne vydarený. Najväčším pozitívom však je, že sa na nové CD nemuselo čakať takmer dekádu, ako to bolo naposledy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Chiki liki tu-a #3x4=13