The Beach Boys vystúpia v Bratislave

Na scéne sú už vyše polstoročia, do starého železa však rozhodne nepatria. Naopak. Práve výročie 50 rokov od založenia kapely viedlo žijúcich členov The Beach Boys pred niekoľkými rokmi k myšlienke, aby sa po dlhoročnej prestávke vrátili k spoločnému koncertovaniu a takisto do nahrávacieho štúdia. Neskôr sa cesty niektorých členov skupiny opäť rozišli. Do Bratislavy však s kapelou príde zakladajúci člen Mike Love a Bruce Johnston, ktorý v polovici 60. rokov na koncertoch The Beach Boys nahradil Briana Wilsona. Vitálni sedemdesiatnici sa nebudú šetriť, publiku v Inchebe ponúknu na budúci rok 13. júna dvojhodinový koncert nabitý hitmi.

28.11.2016 13:52 , aktualizované: 18:03
Germany Media Award Členovia The Beach Boys... Foto: ,
Členovia The Beach Boys Bruce Johnston a Mike Love.
debata

Good Vibrations, Surfin' USA, God Only Knows, I Get Around či Kokomo. To je len zlomok z piesní, ktoré by na bratislavskom koncerte mali zaznieť. Kapela je momentálne na turné 50 Years of Good Vibrations. Ikonickú skladbu vydali The Beach Boys v októbri 1966, na hudobnej scéne sa však presadili už začiatkom 60. rokov. Ich štýl plný vokálnych harmónií, bezstarostné texty o surfovaní a dievčatách či autách im rýchlo vyniesol masovú popularitu. „Aj napriek tomu, že pieseň mohla byť o aute, o pretekoch alebo nejakom dievčati z Kalifornie, harmónie odlišovali náš zvuk od ostatných kapiel,“ povedal Mike Love v rozhovore pre portál The Aquarian.

The Beach Boys, ktorým svojho času v popularite mohli konkurovať azda len The Beatles, vedeli surfovať medzi umeleckou ambicióznosťou a komerčným úspechom. Nové prístupy k aranžovaniu aj experimentovanie s novými žánrami vyniesli kapele aj uznanie kritiky. Album Pet Sounds (1966) s hitmi ako Wouldn't It Be Nice či God Only Knows je považovaný za jednu z najinovatív­nejších a najvplyvnejších rockových nahrávok, ktorá sa podpísala pod neskorší rozvoj viacerých hudobných žánrov. Pet Sounds je tiež považovaný za dokonalý popový album a ako inšpiráciu ho citujú mnohí umelci. Vo viacerých rebríčkoch najlepších nahrávok všetkých čias sa umiestnil na prvom mieste.

Celkovo majú The Beach Boys na svojom konte tri desiatky štúdiových albumov. Podľa setlistov zverejnených na internete sa fanúšikovia The Beach Boys na ich aktuálnych koncertoch môžu tešiť takmer na štyridsať piesní. „Nemyslím si, že budem niekedy na 100 percent spokojný so svojím životom, ale som pyšný na to, že naše piesne prinášajú radosť toľkým ľuďom. Keď hráme Surfin’ USA, I Get Around či Fun, Fun, Fun, publikum je na hranici eufórie. Veľmi ma uspokojuje, keď to vidím,“ povedal Mike Love pre britský Telegraph. Vstupenky na bratislavský koncert sa už predávajú v sieti Ticketportal. Ich cena sa začína na 39 eurách.

Pre The Beach Boys to nebude prvá zastávka na našom území. V roku 1969, krátko po invázii sovietskych vojsk, tu odohrali tri koncerty – v Prahe, Brne a Bratislave na Bratislavskej lýre.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #turné #The Beach Boys