Rukopis Mahlerovej symfónie vydražili za rekordných 4,5 milióna libier

Za rekordných 4,5 milióna libier (5,3 mil. eur) vydražili v utorok na aukcii v Londýne rukopis notového záznamu Symfónie č. 2 od rakúskeho skladateľa Gustava Mahlera. Informovala o tom stanica BBC.

30.11.2016 07:00
debata

Ide o vôbec najvyššiu sumu zaplatenú za rukopis hudobného diela na dražbe. Mahlerov notový záznam v rozsahu 232 strán ponúkol záujemcom britský aukčný dom Sotheby's. Na dražbe sa telefonicky zúčastnili štyria zberatelia.

Predpokladá sa, že Symfónia č. 2, známa aj ako Symfónia vzkriesenia, vznikla v rokoch 1888 až 1894. Premiéru mala 13. decembra 1895 v Berlíne. Za života skladateľa bola najúspešnejším a najobľúbenejším dielom Mahlera (1860–1911).

Symfónia je napísaná v tónine C mol a jej predvedenie trvá približne 80 až 90 minút. Pozostáva z piatich dejstiev pre soprán, alt, zmiešaný zbor a veľký orchester. Skladateľa k jej napísaniu inšpiroval pohreb priateľa.

Vdova po skladateľovi Alma Mahlerová venovala rukopis v roku 1920, teda deväť rokov po úmrtí autora, holandskému dirigentovi Willemovi Mengelbergovi. Z jeho pozostalosti kúpil rukopis na Nový rok 2016 zosnulý americký podnikateľ Gilbert Kaplan, ktorý bol považovaný nielen za nadšenca, ale aj znalca Mahlerovej tvorby a ako amatér dokonca svoje obľúbené dielo dirigoval na popredných scénach nielen v zámorí, ale aj na starom kontinente. Originál je v plnom rozsahu rukopisom vrátane autorových zmien a komentárov a je v pôvodnej podobe, teda nie je viazaný.

Za podobnú čiastku sa dosiaľ vydražilo iba niekoľko ďalších rukopisov symfonických diel: v roku 1987 deväť Mozartových symfónií za 2,5 milióna libier, v roku 1994 Schumannova Druhá symfónia za 1,5 milióna libier. V oboch prípadoch sa tak stalo v Londýne.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #dražba #Gustav Mahler #rukopis #Symfónia č. 2 #notový záznam #Symfónia vzkriesenia