Koncerty v papučiach? Sofar Sounds

V seriáli Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazeráme do zákulisia sveta umenia a kultúry. V aktuálnej časti prinášame pohľad na to, ako fungujú tajné koncerty Sofar Sounds Bratislava.

07.12.2016 12:00
Sofar Sounds Foto:
Unikátny koncept chce intimitou miesta a malým počtom návštevníkov zintenzívniť zážitok z hudby a podporiť komunitné vzťahy. Augustový Sofar Sounds Bratislava sa uskutočnil na streche obytného domu na Židovskej ulici.
debata

Sofar Sounds je medzinárodný projekt zameraný na organizovanie koncertov, funguje vo viac ako tristo mestách po celom svete a na jar tohto roku sa doň zapojila aj Bratislava. Nejde však o klasické eventy, na aké sú hudobní fanúšikovia zvyknutí. Sofar Sounds nepozýva do koncertnej haly ani klubu, odohráva sa v bytoch, na strechách domov, v galériách, na lodiach, v starých lekárňach a na iných netradičných miestach s komornou atmosférou.

Na koncertoch sa rozprávali

Sofar Sounds prišiel od mladých londýnskych hudobníkov a existuje od roku 2009. „Hnevalo ich, že sa ľudia na koncertoch nesústredia na vystúpenie, ale chodia sa tam porozprávať. Preto si povedali, že urobia koncert v obývačke, kde bude publikum bližšie k hudbe. Chceli tiež, aby sa okolo špeciálnych eventov vytvorila komunita ľudí,“ hovorí jedna z organizátoriek a hudobná dramaturgička bratislavského Sofar Sounds Emília Garajová. Sofar Sounds Bratislava organizuje spolu s Petrou Kupčovou, Stanislavou Tulinskou a Pavlou Ujmiakovou. Ide o dobrovoľnícku činnosť bez grantovej podpory. Náklady na techniku, plagáty od mladých dizajnérov a katering pre hudobníkov má pokryť symbolické vstupné.

Pavla Ujmiaková študovala v Nórsku, kde sa s konceptom zoznámila a zapáčil sa jej. „Prišla za mnou, pretože vedela, že mám prehľad o hudobnej scéne v meste a pripadalo jej ako dobrý nápad, skúsiť to v Bratislave.“ Na začiatok museli organizátorom poslať zoznam kapiel a projektov, ktoré by chceli na Sofar zavolať. „Schválili nám všetkých šesť, čo som považovala za úspech, nebýva to totiž zvykom.“ Od vedenia Sofar Sounds dostali dievčatá oprávnenie organizovať podujatie, spolu s pravidlami, ktoré platia pre všetkých dobrovoľníkov – organizátorov na celom svete. Počas Sofar večera vzniknú tri videá, ktoré sú neskôr zverejnené na youtube kanáli Sofar Sounds.

Kto chce na Sofar Sounds prísť, musí sa zaregistrovať do systému, ktorý je zároveň medzinárodnou databázou. Prihlásiť sa potom môže na ktorýkoľvek ponúkaný koncert v ľubovoľnom meste. Pozvaný je, ak ho systém vyžrebuje. Sofar Sounds s ľuďmi komunikuje prostredníctvom e-mailov, keďže kapacita je obmedzená, každý vyžrebovaný by mal oznámiť, či sa na koncerte zúčastní, alebo nie, aby miesto využili iní záujemcovia. Ak sa vraj prihlásite na Sofar Sounds v inom meste ako v Bratislave, je pravdepodobné, že vás vyberú, často totiž uprednostnia ľudí zo zahraničia.

Koncertuje sa často v súkromných priestoroch, susedom teda môže byť podozrivé, že sa v dome pohybujú neznámi ľudia, organizátori sa ich teda snažia vopred upozorniť, že sa tam takáto akcia koná. Nejde o žúr do rána, skončiť musia vždy do 22. h. „Sme obmedzení priestorom a časom, preto ľuďom prízvukujeme, aby prišli načas.“

A sú ľudia ochotní požičať vlastnú obývačku? „Mnohí sa nám sami prihlásili. Je odvaha pustiť si do bytu päťdesiat cudzích ľudí, ale je pravda, že podmienky poctivo dodržiavajú – vyzúvajú sa, nosia si papuče, sú ohľaduplní voči pravidlám, vďaka ktorým projekt funguje.“ Ľudia majú o nevšedné typy eventov záujem, majú punc výnimočnosti. Sofar Sounds nabral medzinárodný rozmer a záujem rastie aj v hlavnom meste. „Momentálne máme na Facebooku takmer 900 fanúšikov, a to bez akéhokoľvek plateného proma,“ dodáva Garajová.

Nechať sa prekvapiť

Sofar Sounds je pred návštevníkmi do posledného momentu zahalený tajomstvom – miesto konania je zverejnené tridsaťšesť hodín pred koncertom prostredníctvom e-mailu a mená účinkujúcich hudobníkov sa dozvedia až na mieste. Ako takýto tajný event funguje? „Ľudia sa prostredníctvom formulára prihlásia na daný termín a tí, čo boli systémom vyžrebovaní, dostanú potvrdzujúci e-mail. Ten musia potvrdiť a až potom im príde e-mail s informáciou o mieste konania. Miesta koncertov môžu byť rôzne, často v papučiach u niekoho doma, zásadná podmienka však je, že nesmie ísť o music venue (miesto slúžiace na koncert – pozn. red.).“ Podľa Garajovej by malo ísť o malý priestor, kde sa zmestí približne päťdesiat ľudí. Nejde o elitársku záležitosť, prihlásiť sa môže každý, no je na náhode, či ho systém vyžrebuje. Zároveň tiež musí počítať s tým, že v poslednej chvíli ho prekvapí aj dramaturgia koncertu. Vždy vystúpia tri projekty a každý z nich odohrá dvadsať minút. Malo by ísť o mladé kapely, ktoré nemajú v danom meste veľké promo. „Ako dramaturgička sa snažím nájsť hudobníkov, ktorí ešte nemajú fanúšikovskú základňu, ale dávame priestor aj známejším hudobníkom. Pre tých je Sofar svojím spôsobom exkluzívny,” vysvetľuje Garajová. Primárne však hľadá "neokukanú hudbu“.

"Aj keď je Sofar vhodný skôr pre akustické koncerty, nie je to podmienkou. V Bra­tislave je pesničkárska scéna slabšia, preto vyberáme rôzne žánre, od hiphopu cez elektroniku až po tvrdšiu muziku. Napríklad na ostatnom Sofar Sounds vystúpil Marián Benkovič – Bene a mladá hudobníčka Katka Máliková, ktorá pracuje so slovenským folklórom a experimentuje s elektronikou,” vymenúva Garajová.

Žánre sa snaží prepájať s lokáciou. „Letný Sofar na streche domu na Židovskej ulici bol viac elektronický, na loďke Mark Twain pri Dunaji sme mali nežný, romantický Sofar, vybrala som naň kapely, kde spievajú dievčatá. Do funkcionalistického domu na Palisádach sa zas hodila tvrdšia muzika, a preto zazneli okrajovejšie žánre shoegaze, experimenteel a techno. Všetkým sme rozdali štuple do uší, aby si nepoškodili sluch.“

Turné po Soufar Sounds mestách

„Sofar Sounds je medzinárodný projekt, už dvakrát sme mali zahraničných hostí. Chlapci z litovskej kapely Garbanotas Bosistas sa nám ozvali, že majú cestu okolo a chceli by si u nás zahrať. Hrali vo Flatgallery, ktorá má tiež zaujímavý koncept. Ide o súkromný byt dvoch pánov, jeden z nich je kurátor a organizuje výstavy u nich v obývačke,“ spomína Garajová. Kapely majú podľa nej skvelú príležitosť urobiť si v rámci Sofar Sounds malé akustické turné po celej Európe. „Ak im neprekáža, že nebudú ubytovaní v hoteli, ale organizátori im zabezpečia lacné ubytovanie alebo prespia u niekoho doma. Funguje to na komunitnej báze, podobne ako cestovanie cez Couchsurfing,“ dodáva.

Pri organizovaní takéhoto koncertu je veľmi dôležitá logistika, a keďže ide o dobrovoľnícku činnosť, je ťažšie zosúladiť všetkých zúčastnených na konkrétny dátum a nájsť vyhovujúce miesto. Jedným zo záväzkov je, že Sofar Sounds musí byť každý mesiac. „V Londýne je napríklad niekoľko tímov a koncerty organizujú každý deň, pretože kapiel aj záujemcov je tam veľa. Na možnosť vystúpiť v rámci Sofar Sounds tam čaká tritisíc hudobníkov, u nás je to zatiaľ tak, že za kapelami chodím ja,“ porovnáva Garajová.

Sofar Sounds je podľa nej pre muzikantov, ktorí chcú svoju hudbu zdieľať v intímnom priestore pred malým publikom. „Prebieha to rodinne, kapele pripravíme pohostenie, zoženieme techniku, kamaráti to nafotia, študenti z VŠMU nakrútia a spracujú videá. Mnohých teší, že sa konajú akcie aj bez toho, aby ľudia čakali honoráre a zatiaľ, kým sa to takto dá, budeme to robiť,“ uzatvára Emília Garajová.

Najbližší bratislavský Sofar Sounds bude 17. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Sofar Sounds