Adele a Beyoncé sa pobijú o hlavné ceny Grammy

Adele alebo Beyoncé? Dve najväčšie popové hviezdy súčasnosti sa v nomináciách na Grammy stretli v trojici hlavných kategórií - album roka, pieseň roka a nahrávka roka.

07.12.2016 08:55
Beyonce - The Formation World Tour (Frank... Foto: ,
Beyoncé vedie nominácie na ceny Grammy. O prestížnu sošku sa uchádza v deviatich kategóriách.
debata

V celkovom počte nominácií, ktoré vyhlásili včera, však vedie Beyoncé. Trofej môže získať až v deviatich kategóriách. Adele má päť nominácií.

Beyoncé slávi úspech so svojím šiestym štúdiovým albumom Lemonade, ktorý mnohí považujú za jej najsilnejší a zároveň najambicióznejší projekt. Uvedeniu albumu, ktorý Beyoncé vydala nečakane a prekvapila fanúšikov, predchádzala premiéra rovnomenného filmu na HBO. Lemonade je tak jej druhým vizuálnym albumom. Na platni Beyoncé spieva o nevere, ale aj o skúsenosti afroamerických žien – „najnerešpekto­vanejších, najprehliadanejších a najnechránenejších ľudí v Amerike“. Album Lemonade zaujal aj Adele. „S týmto nemeškám, iba som jednoducho nemala slov. Beyoncé je tá najinšpirujúcejšia osoba, akú som kedy mala to potešenie zbožňovať. Jej talent, krása, pôvab a pracovná morálka sú všetky samostatnou ligou. Veľmi si ťa vážim! Vďaka bohu za Beyoncé,“ reagovala na Instagrame po vyše týždni od vydania albumu Lemonade a pripojila fotku, na ktorej objíma plagát Beyoncé. „Počúvam ju už 17 rokov a stále robí hudbu, ktorá ma dostáva do úžasu,“ prezradila zase publiku na koncerte v Dánsku.

Vezme vás na miesta, kam iní nechodia

Adele sa o Grammy uchádza so svojím albumom 25, ktorý vydala vlani v novembri. „Ak moja hudba dokáže niekoho potešiť a dať mu pocit: ,nie som jediný, je tu niekto, kto sa cíti rovnako ako ja' potom som svoju prácu urobila,“ povedala speváčka pre The New York Times. A zdá sa, že prácu urobila naozaj dobre – svedčí o tom aj úspech tretej štúdiovej nahrávky britskej speváčky. Len počas prvého týždňa sa z albumu v Amerike predalo 3,38 milióna kusov, čo je rekord za obdobie od roku 1991, odkedy takýto predaj sleduje spoločnosť Nielsen SoundScan. Adele má na to, prečo ju Američania zbožňujú, vlastnú teóriu. „Možno si myslia, že som príbuzná s kráľovnou. Američania sú posadnutí kráľovskou rodinou,“ povedala speváčka v rozhovore pre magazín The Time. Humor Adele ocenila aj Beyoncé. „Je pekelne zábavná a jej návraty sú legendárne,“ povedala pre Vanity Fair o speváčke, ktorá – k nevôli svojich fanúšikov – istý čas uvažovala o tom, že s hudobnou kariérou skončí. „Keď Adele spieva, môžete počuť, že to vychádza z nefiltrovanej úprimnosti a čistoty. Skladá piesne, ktoré idú hlboko, a svojím oduševneným hlasom odhaľuje bolesť a zraniteľnosť. Vezme vás na miesta, kam už iní umelci nechodia – tak ako to robili v 70. rokoch,“ dodala Beyoncé.

Obe speváčky sa o Grammy uchádzajú aj v kategórii pieseň roka – Beyoncé so skladbou Formation, Adele s baladou Hello a rovnaké skladby sa stretli aj v kategórii nahrávok roka. Beyoncé už má doma 20 pozlátených gramofónikov, Adele zatiaľ „iba deväť“.

O nomináciách na Grammy rozhodovalo 13-tisíc členov Nahrávacej akadémie, ktorú tvoria hudobníci, producenti, ale aj technici a ďalší profesionáli z hudobného biznisu. Nominovaných vyberali spomedzi 21-tisíc nahrávok. Do kategórie album roka vybrali aj štvrtý album Justina Biebera Purpose, nahrávku country hudobníka Sturgilla Simpsona A Sailor's Guide To Earth a album Views, ktorý nahral raper Drake. Ten získal spolu s Rihannou a Kanye Westom osem nominácií, sedem má Chance the Rapper.

Bez Bowieho a Westa

Medzi albumy roka sa nedostala nahrávka The Life of Pablo Kanye Westa, ale ani posledný album Davida Bowieho Blackstar. Bowie získal štyri nominácie v menej sledovaných kategóriách, mnohí však očakávali, že sa objaví aj v tých hlavných. Ako pripomenuli hudobní experti v televízii CBSN, ktorá vysielala živý prenos z vyhlasovania hlavných nominácií, keď pred dvanástimi rokmi zomrel Ray Charles, jeho album duetov získal desať nominácií na Grammy a neskôr aj osem cien vrátane Grammy pre album roka. Charles bol však po Royovi Orbisonovi a Johnovi Lennonovi len tretím umelcom, ktorého v kategórii albumov nominovali posmrtne. Bowie počas svojho života získal Grammy iba v polovici 80. rokov za video ku skladbe Jazzin' for Blue Jean a v roku 2006 mu udelili cenu za celoživotné dielo.

Ceny Grammy sa udeľujú v 84 kategóriách najrôznejších žánrov a nechýba ani hovorené slovo či klasická hudba. V kategóri albumov s klasickými speváckymi výkonmi nominovali aj českú mezzosopranistku Magdalenu Koženú a jej album Monteverdiho árií.

Víťazov 59. ročníka Grammy vyhlásia v nedeľu 12. februára.

Výber z nominácií na Grammy

Album roka:

  • Adele – 25
  • Beyoncé – Lemonade
  • Justin Bieber – Purpose
  • Drake – Views
  • Sturgill Simpson – A Sailor's Guide To Earth

Pieseň roka:

  • Beyoncé – Formation
  • Adele – Hello
  • Mike Posner – I Took A Pill In Ibiza
  • Justin Bieber – Love Yourself
  • Lukas Graham – 7 Years

Nahrávka roka:

  • Beyoncé – Formation
  • Adele – Hello
  • Lukas Graham – 7 Years
  • Rihanna featuring Drake – Work
  • Twenty One Pilots – Stressed Out

Najlepší nováčik roka:

  • Kelsea Ballerini
  • The Chainsmokers
  • Chance The Rapper
  • Maren Morris
  • Anderson .Paak

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce #Adele #Grammy