Pohodu 2017 otvorí veselý štvrtok

Humor do hudby jednoznačne patrí, povedali si organizátori festivalu Pohoda, ktorí v stredu v rámci bohatej predvianočnej nádielky spolu s ďalšími novinkami zverejnili až 17 nových mien budúceho ročníka.

08.12.2016 14:00
Ylvis Foto:
Skupina Ylvis vo videoklie Fox (What Does the Fox Say?).
debata

Otvárací štvrtkový program Pohody 2017, ktorá sa bude na trenčianskom letisku konať 6. až 8. júla, sa rozhodli venovať kapelám a projektom, ktorým v tvorbe nechýba poriadna dávka nadhľadu, ale aj štipka recesie.

Psy štekajú, mačky mňaukajú, vtáky čvirikajú… Ale čo robia také líšky? Túto otázku si v roku 2013 položila aj populárna nórska komediálna dvojica – bratia Bård a Vegard Ylvisåkerovci – známa pod menom Ylvis. Výsledkom bola skladba The Fox (What Does the Fox Say?), ktorá sa takmer okamžite stala virálnym hitom a do dnešného dňa má na YouTube viac ako 630 miliónov pozretí. Aj keď ich vo svete preslávila najmä táto pieseň, v rodnej krajine prerazili úspešnou komediálnou šou I kveld med Ylvis (Dnes večer s Ylvis). Skladbou The Fox chceli pôvodne upozorniť na jej tretiu sériu.

Ylvis sa nezastavia naozaj pred ničím a parodujú každý hudobný žáner, ktorý im príde pod ruku. Na Pohode budú ako hlavná hviezda večera uzatvárať humorne ladený štvrtkový program. "To, čo robia Ylvis, je geniálne. Už dlhšie ich pesničky používame pri príprave Pohody ako dokonalé antidepresívum, toľko kreativity a nadhľadu som v hudbe nepočul roky. Aj keď prístup je iný, ľahkosťou a vtipom sú pre mňa medzinárodnou súčasnou obdobou legendárneho albumu Bolo nás jedenásť tria Lasica, Satinský, Filip,“ teší sa z nového prírastku do programu organizátor Pohody Michal Kaščák a zároveň odkazuje na výnimočný autorský projekt, ktorý návštevníkom prinesú vo štvrtok po otváracom koncerte slovenskej kapely Chiki liki tu-a.

Platňa Bolo nás jedenásť z roku 1981 je podľa Kaščáka najlepšou slovenskou hudobnou nahrávkou a aj to bol dôvod, prečo sa rozhodol piesne Jaroslava Filipa znovu uviesť do života. Jeho ponuku prijal aj posledný člen z pôvodnej zostavy Milan Lasica, ktorý je na trenčianskom letisku pravidelným návštevníkom. Filipove party si zoberie na starosť jeho dcéra Dorota Nvotová, za Júliusa Satinského zase zaskočia viacerí slovenskí hudobníci. "Myslím si, že Jaro aj Julo by na to boli veľmi hrdí. Ja to, samozrejme, nemôžem odmietnuť a s radosťou prídem na Pohodu, aj keď je tam ťažko trafiť,“ vtipkoval včera Lasica v telefonickom rozhovore pre Rádio_FM. V jeho živom vysielaní organizátori zverejnili programové novinky.

Ak je štvrtok venovaný humoru, sobota bude patriť retru. Na jeden deň sa Pohoda vráti do čias, keď sa ešte pýšila prívlastkom Kráľovská a konala sa na mestskom štadióne, do roku 1997. Na jednom pódiu sa v priebehu dňa vystriedajú všetky kapely, ktoré vtedy vystúpili – okrem iných ruská kapela Auktyon, česká Garage, ale aj domáci Polemic či Bez ladu a skladu. Vďaka konceptu "festival vo festivale“ si tak atmosféru prvého ročníka budú môcť vychutnať aj tí, ktorí ešte neboli na svete.

Organizátori zverejnili aj zaujímavé zahraničné mená, ktoré v programe doplnia Britov zo skupiny alt-J. Sú medzi nimi najpredávanejšia britská speváčka Birdy, energickí punkeri Slaves, nemecká speváčka Dillon či škótsky indie-folkový hudobník C Duncan. Zároveň však prezradili aj to, kto ani budúci rok na Pohode nevystúpi. Ani tentoraz sa Michalovi Kaščákovi nepodarilo dohodnúť s agentom skupiny Radiohead.

Po hromadnom oznamovaní mien si na nových interpretov Pohody 2017 budeme musieť ešte chvíľku počkať. Známe tváre z minulých ročníkov však môžu fanúšikovia stretnúť aj túto nedeľu počas tretieho ročníka podujatia Doma Dobre v bratislavskej Nocľahárni sv. Vincenta de Paul, ktorá tento rok oslavuje desiate výročie. Predstavia sa Allstar Refjúdží Band, Vrbovskí víťazi a Swingless Jazz Ensemble.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lasica #Michal Kaščák #Bolo nás jedenásť #Pohoda 2017 #Ylvis