Benny Andersson – švédsky hitmaker

Stál pri zrode jednej z najpopulárnejších kapiel 20. storočia, švédskej skupiny ABBA. Nielen ako spevák a klávesák, ale hlavne ako spoluautor ich najznámejších skladieb. Muzikant a skladateľ Benny Andersson v piatok 16. decembra slávil 70. narodeniny.

16.12.2016 16:00
Benny Andersson Foto: ,
Benny Andersson pri slávnostnom uvedení skupiny ABBA do Švédskej hudobnej siene slávy v Štokholme v roku 2013.
debata (1)

Rok 2016 nie je pre Bennyho, vlastným menom Görana Brora, Anderssona výnimočný len jeho vlastným jubileom. V júni to bolo presne polstoročie, čo stretol Björna Ulvaeusa, svojho najlepšieho priateľa a druhú polovičku skladateľského tandemu skupiny ABBA. Určiť, kto mal na kapelu väčší autorský vplyv, je ako hádať sa, ktoré B je v názve skupiny skôr.

Andersson a Ulvaeus boli v čase vzniku formácie zohraný tím, ktorý fungoval už šesť rokov. Osamelosť dvoch spoluhlások koncom 60. rokov však prerušilo stretnutie s dvoma samohláskami AA – Agnethou Fältskogovou, ktorá sa stala manželkou Björna Ulvaeusa a Anni-Frid Lyngstadovou, ktorá zase očarila Bennyho Anderssona. Hudobné spárovanie sa vyústilo v roku 1972 do vzniku jednej z najúspešnejších skupín, často porovnávanej napríklad s Beatles.

Keď sa dnes spomínajú slávne kapely účinkujúce na Veľkej cene Eurovízie, ABBA medzi nimi nesmie chýbať. Práve tam totiž v roku 1974 so skladbou Warerloo urobili povestnú „dieru do sveta“ a neskôr dokázali, že nešlo len o jednorazový úspech. Andersson a Ulvaeus spoločne neskôr napísali hudbu pre ďalších osem nahrávok, z ktorých pochádzali hity ako SOS, Mamma Mia, Dancing Queen, Fernando, Take a Chance On Me a mnoho ďalších.

Kapela zažívala hviezdne obdobie, ale ako sa na seba nabaľovali ďalšie a ďalšie úspechy, rovnako sa stupňovali aj partnerské nezhody medzi členmi kapely. Björn Ulvaeus a Agnetha Fältskogová sa rozviedli v roku 1980, o rok nato nasledovalo aj manželstvo Bennyho Anderssona.

Po definitívnom rozpade kapely v roku 1982 sa Andersson spoločne s Ulvaeusom (s ktorým spolupracuje dodnes) zamerali na divadelné muzikály ako Chess či Mamma Mia! Vydal aj dve sólové nahrávky, stále sa však podieľal na množstve hudobných spoluprác. V súčasnosti vystupuje so svojím orchestrom Benny Andersson Orchestra.

Na otázku, či niekedy premýšľal o návrate skupiny ABBA, odpovedal koncom minulého roka magazínu Rolling Stone: „Nie je na to žiaden dôvod. Nepochopím skupiny, ktoré to robia, pretože tam vždy musí byť príčina. Či už sú to ekonomické dôvody, alebo to robia len pre zábavu…“ V januári 2016 sa však kapela opäť objavila na jednom pódiu. Bolo to ich prvé verejné vystúpenie po viac ako 30 rokoch. Fanúšikovia však zostali sklamaní, išlo len o jednorazovú záležitosť. Mohol by ich však potešiť fakt, že sa na pódiá zrejme vrátia iným spôsobom, vo virtuálnej realite.

3-krát Benny Andersson

  • Hudobnú kariéru začal už v 15 rokoch, keď odišiel zo školy, aby mohol vystupovať v kluboch.
  • Spolupracoval aj na filmovej verzii muzikálu Mamma Mia! (2008), kde si zahrali Meryl Streepová či Pierce Brosnan.
  • Mal problémy s alkoholizmom, no podarilo sa mu ich prekonať a od roku 2001 je abstinent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Eurovízia #ABBA #Benny Andersson #Björn Ulvaeus #Mamma Mia