Japonské popové bacuľky bojujú proti predsudkom voči obezite

Ostrá konkurencia panuje medzi tisíckami Japoncov a Japoniek túžiacich stať sa novou popovou hviezdou.

01.01.2017 16:00
POTTYA Foto: ,
Členky skupiny Pottya počas vystúpenia v Tokiu.
debata (1)

Teraz sa však medzi nimi objavila nezvyčajnáá skupina, ktorá si získava slávu – štyri bacuľaté dievčatá, ktoré sa snažia bojovať proti predsudkom voči obezite. Ako napísala agentúra Reuters, Japonsko patrí ku krajinám s najnižším počtom obéznych ľudí v rozvinutom svete, kde sa rozrastá počet mladých žien trpiacich podváhou. Tieto ženy prežívajú na drastických diétach, aby uspokojili túžbu spoločnosti po štíhlom tele. Ľudia obdarení nejakým tým kilom navyše sa stávajú častým terčom vtipov a zosmiešňovania v médiách, a bežné je pre nich označenie „debu“ – tučniak.

Skupina, ktorú tvoria štyri takmer slovansky zaoblené japonské dievčatá, sa volá Pottya, čo je slangový výraz pre moletky. Z pohľadu skutočne obéznych západných obyvateľov nie sú extrémne tučné, ale na japonské pomery majú dosť nadpriemernú váhu.

„Ľudia si myslia, že mať nejaké tie kilá navyše je známkou lenivosti a nedostatku sebaovládania,“ povedala Mičiko Ohašiová, ktorá je s 87 kilogramami a výškou 167 centimetrov najťažšou členkou kapely. „Stala som sa idolom v nádeji, že tento stereotypný obraz budem schopná zmeniť. Keď ľudia uvidia, ako sa snažíme, aby sme si splnili svoj sen, potom pochopia, že aj silnejší ľudia dokážu tvrdo zabrať.“

Keď v minulom roku dievčatá vstúpili na scénu populárnej hudby, vnímali ich diváci skôr ako vtip a paródiu. Ale tento postoj sa pomaly mení, dievčatá vydali dva albumy a stúpa počet ich živých koncertov aj televíznych vystúpení.

Hmotnosť členiek kapely siaha od 63 do 87 kilogramov, pričom ich priemerná váha 76 kilogramov je asi o 26 kíl vyššia než japonský priemer pre dievčatá vo veku 13 až 18 rokov. Ich BMI, teda pomer váhy k výške, je od 27,4 do 31,2. Lekári pokladajú BMI nad 25 za nadváhu a nad 31 za obezitu.

„Sme naozaj veľmi ťažké, ale chceme svoju váhu použiť, aby sme otriasli svetom popových idolov,“ dodala Ohašiová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #obezita #speváčky #skupina