Daniel Lanois nahral strhujúcu odpoveď na krízu komunikácie

Muž, ktorý rozumie kráse a sile zvuku. Jeho producentský podpis môžete nájsť na desiatkach legendárnych nahrávok. U2, Bob Dylan, Peter Gabriel, Neil Young. Každá zo spomínaných ikon hudobnej histórie zverila Danielovi Lanoisovi zodpovednosť za finálny výraz ich slávnych albumov. A šesťdesiatpäťročný Kanaďan sa jej nikdy nezľakol.

04.01.2017 09:00
debata
Daniel Lanois sa ako producent podieľal na... Foto: David Leyes
Daniel Lanois Daniel Lanois sa ako producent podieľal na nahrávkach U2, Boba Dylana či Petra Gabriela, úspechy však slávi aj s vlastnými albumami.

Tri produkované albumy ocenené cenou Grammy a ďalšie štyri v nomináciách. Kariéra jedného z najslávnejších producentov všetkých čias je plná intenzívnych hudobných stretnutí. Lanoisov rukopis si jednoducho nepomýlite. To isté platí aj pre jeho sólové albumy. Neúnavný hľadač nových zvukových výrazov patrí do kategórie „nedotknuteľných“ vizionárov.

„Je to hudba pre hudobníkov,“ komentujú radi nedotknutí poslucháči. Nič také však v hudobnom svete neexistuje. Daniel Lanois sa bráni akémukoľvek žánrovému škatuľkovaniu. Jeho najnovší album Goodbye To Language je jedným z veľkých albumov uplynulého hudobného roka.

Unikát v plnej forme

Naťukáme niekoľko slov a na záver pridáme animovanú tvár s príslušnou emóciou. Pomalá smrť starého jazyka a zároveň najrýchlejšie sa rozvíjajúca reč v ľudských dejinách. Výskum istého anglického profesora ponúka jednoznačnú odpoveď. Čoraz radšej používame komunikačné skratky. Práve na tento fenomén reaguje názov Lanoisovej novinky. Zbohom jazyku, tak znie preklad zadania nahrávky, ktorú nahral renomovaný producent spolu so spriazneným hudobníkom Roccom DeLucom.

V dvanástke organických skladieb nezaznie jediné slovo. Lanois sa opäť vrátil k inštrumentálnej hudbe a podľa očakávaní ide o triumf. Majster v ohýbaní zvukových prostredí sa už štyri desaťročia venuje zachyteniu autentického pulzu skladieb. Na Goodbye To Language sa predvádza vo vrcholovej forme a kritika aj poslucháči nešetria pochvalami. „Jeho najnovšia nahrávka pripomína najslávnejšie obdobie Briana Ena,“ zaznievalo v nadšených reakciách. Znalci Lanoisovej diskografie vedia, že s anglickým skladateľom a hudobníkom tvoril dlhé roky uznávané producentské duo. Akékoľvek prirovnávanie je však zbytočné. Daniel Lanois je unikát. Aj päť rokov po šesťdesiatke znie jeho hudba súčasne a mimoriadne dynamicky. Album Goodbye To Language stojí na komunikácii Lanoisovej obľúbenej pedal steel gitary a DeLucovej lap steel gitary. Ak k tomu pridáte obrovský sklad efektov, sekvencerov a iných „škatuliek“ na ohýbanie zvuku, výsledkom je neuchopiteľný hudobný vesmír.

Odvážny hudobný boj o vzájomné porozumenie

Atmosféry sa navzájom prekrývajú, veľkolepé plochy miznú a zase sa vracajú späť do poslucháčových uší. Intenzívny prúd spontánnych nápadov striedajú jasne uchopené motívy. Heavy Sun, Time On, Later That Night, Deconstruction. Je zrejmé, že Daniel Lanois chcel zachytiť emóciu rozpadu známych štruktúr. Emocionálnych, komunikačných, ale aj hudobných. Rocco DeLuca mu sekunduje s odhodlaným vytrvalého spolubojovníka. Ak by ich spoločný svet neprepájalo vzácne porozumenie pre vzájomnú hudobnú lyriku, nahrávka Goodbye To Language mohla dopadnúť ako nepodarený pokus o sofistikovanú improvizáciu. Jazyk nie je dôležitý, o všetkom rozhoduje ochota porozumieť si.

Lanoisov najnovší album začína naplno žiariť až po niekoľkých vypočutiach. Rovnako ako každé veľké dielo sústredeného umelca. Goodbye To Language bude fascinovať aj o niekoľko desaťročí. Odkaz, ktorý ukrýva, bude totiž čoraz aktuálnejší.

Daniel Lanois Goodbye To Language

Hodnotenie Pravdy
5 hviezdičiek 5
Daniel Lanois: Goodbye To Language Vydavateľstvo: Anti- (2016)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #album #Grammy #Daniel Lanois #Goodbye To Language