Davida Bowieho pripomenie dokument aj množstvo koncertov

Dianie okolo Davida Bowieho neutícha, hoci v utorok to bude už rok od jeho smrti. V nedeľu by mal 70 rokov a jeho priatelia mu prichystali spomienkové koncerty na viacerých miestach.

05.01.2017 14:00
David Bowie Foto: ,
Britský spevák David Bowie by sa v nedeľu dožil 70 rokov.
debata

V čerstvo zverejnenej správe organizácie, ktorá zastupuje záujmy hudobného priemyslu British Phonography Industry, sa uvádza, že predaj vinylových platní vo Veľkej Británii bol vlani najväčší za posledných 25 rokov. Na tom, že sa ich predalo 3,2 milióna kusov, čo je o 53 percent viac ako vlani, má zásluhu aj Bowie – jeho album Blackstar, ktorý vyšiel iba dva dni pred hudobníkovou smrťou, bol totiž vlani v Británii najpredávanejším vinylom. Predalo sa ho raz toľko kusov ako najúspešnejšieho vinylu z predchádzajúceho roka – platne 25 speváčky Adele.

Obal Bowieho albumu obsahuje niekoľko skrytých „tajomstiev“. Ak ste ho napríklad namierili oproti slnku, objavila sa na ňom „hviezdna obloha“. Jonathan Barbook, ktorý ho navrhol, nechcel pre BBC 6 komentovať, či išlo o zámer. „Nechcem povedať áno alebo nie, pretože je tam niekoľko ďalších podobných vecí. Myslím si, že bude lepšie, ak význam necháme otvorený. Je tam jedna veľká vec, ktorú ľudia zatiaľ neobjavili. Jednoducho povedzme, že ak ju ľudia nájdu, tak ju nájdu, ak nie, tak ju nenájdu,“ citoval ho magazín NME v novembri.

Bowieho sedemdesiatku si britská BBC pripomenie viacerými rozhlasovými špeciálmi, ale aj novým dokumentom, ktorý ponúkne aj doteraz nezverejnené a raritné zábery a BBC Two ho odvysiela v sobotu. Snímku nazvanú Bowie: The Last Five Years (Posledných päť rokov) nakrútil Francis Whately podpísaný aj pod dokumentom Five Years spred troch rokov, ktorý je takisto venovaný Bowiemu. Zatiaľ čo v predchádzajúcej snímke Whately mapoval päť dôležitých rokov v Bowieho kariére (napríklad 1971 a vznik Ziggyho Stardusta či rok 1977, keď vydal albumy Low a Heroes), tentoraz zaostril na posledných päť rokov života a tvorby hudobného génia. Ponúka detailný pohľad na vznik albumov The Next Day a Blackstar, ale aj na zrod jeho muzikálu Lazarus.

„Film objavuje, ako bol Bowie oveľa konzistentnejší umelec, než by sa podľa mnohých interpretácií jeho kariéry mohlo zdať,“ uvádza BBC s tým, že tvorcovia hľadajú stopy kľúčových tém z jeho posledných prác v Bowieho rozsiahlej predchádzajúcej tvorbe. „Bowieho potrebu komunikovať pocity spirituality, odcudzenia a slávy podopierajú jeho najlepšie práce, od 60. rokov minulého storočia až do roku 2016. Toto je jadro jeho úspechu a príťažlivosti, hudba, ktorá sa spôsobom idúcim ďaleko za hranice normálnej palety rockovej hviezdy zaoberá tým, čo to znamená byť človekom,“ uviedla BBC o dokumente, v ktorom budú na Bowieho spomínať jeho spoluhráči, ale aj priateľ zo školských čias.

Priatelia z rôznych čias a rôznych zemepisných šírok zase na Bowieho počesť pripravili sériu koncertov. V londýnskej O2 Academy Brixton budú na neho v deň jeho nedožitých 70. narodenín spomínať Gary Oldman, Bowieho spoluhráči a mnohí špeciálni hostia. O dva dni neskôr sa koncert s hlavičkou Celebrating David Bowie koná v New Yorku a do konca januára pripomenú jeho dielo aj rovnaké akcie v Los Angeles a Sydney. Séria osláv diela ikonického hudobníka sa skončí 2. februára v Tokiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Bowie #löw #Bowie: The Last Five Years #Celebrating David Bowie