Zomrel dídžej a moderátor Fero Hora

Jeho meno sa niekoľko desaťročí spájalo s tými najväčšími hitmi. Zomrel v pondelok, vo veku nedožitých 69. rokov.

17.01.2017 13:34
Fero Hora Foto:
Fero Hora na snímke z roku 2010.
debata (39)

Dídžej, hudobný publicista a moderátor Fero Hora sa narodil v roku 1948 v Rimavskej Sobote, vyrastal v Tisovci. Na vojenčine bol v českom Rychnove nad Kněžnou, kde sa už venoval organizovaniu hudobnej zábavy, robil koncerty a vydával cyklostylovaný časopis o hitoch. Písal články o hudbe, organizoval diskotéky.

V rozhovore pre Pravdu v roku 2010 o hraní na diskotékach povedal: „Keď si niekto niečo na diskotéke želá a mám to, zahrám, čo si želá, aj keď sa mi to nepáči. Nehrám pre seba a neriadim sa iba svojím vkusom. Hrám pre ľudí. Strážiť si to však musím, lebo musím udržiavať náladu. Svoje zohráva psychológia – ľudí treba držať v tempe, lebo by sa mohli aj rozpŕchnuť.“

V roku 1969 začal pracovať ako zvukár v televízii, niekoľko mesiacov strávil vo vydavateľstve Opus, v roku 1970 nastúpil do rozhlasu ako hudobný redaktor. Pôsobil tam do roku 1981, potom musel odísť pre šírenie západnej kultúry. Po roku 1989 sa do médií vrátil a začal zasa uvádzať hudobné relácie. Ďalej uvádza diskotéky, zábavu na plesoch a je všade vítaný ako legenda. V 70. rokoch moderoval televíznu hitparádu Našich deväť, v roku 2002 bol spoluautorom a moderátorom televízneho programu Staré, ale hity, svoje relácie má aj v Slovenskom rozhlase.

Organizovanie dobrej hudobnej zábavy mal podľa svojich slov v krvi: „Jednoducho ma to bavilo. Tipovanie pesničiek, zostavovanie týždenných rebríčkov pesničiek. Vojenčil som vo východných Čechách a už na prísahu mi rodičia doniesli všetky moje časopisy a platne. Na útvare som začal robiť hitparádu.“ O pár rokov neskôr, už ako hudobný redaktor, mal veľkú moc, pretože zaraďoval skladby do vysielania. Ako ich vyberal? „Razil som si svoju politiku. Čo sa mi páčilo, to som si zaradil, bez ohľadu na okolie. Robil som to podľa najlepšieho vedomia a svedomia,“ opísal v rozhovore pre Pravdu (2010).

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Fero Hora