Grammy? Ďakujem, ale neprosím

Nominácia na Grammy je pre niektorých hudobníkov synonymom úspechu. Justin Bieber spoločne s rapermi Drakeom a Kanye Westom majú však iný názor.

01.02.2017 12:00
Kanye West Foto: ,
Na odovzdávaní cien Grammy sa neplánuje zúčastniť ani Kanye West.
debata

Napriek viacnásobným nomináciám sa na tohtoročnom odovzdávaní cien neplánujú zúčastniť. Dôvod je jednoduchý. Nepovažujú ich za významné či rozhodujúce.

Dvadsaťdvaročný kanadský spevák Justin Bieber je nominovaný celkovo v štyroch kategóriách, okrem iného má šancu získať Grammy aj za album či pieseň roka. Podľa amerického portálu TMZ však má na budúcu nedeľu iné plány. Podľa neho soška Grammy nie je smerodajná, najmä pokiaľ ide o mladých spevákov. Na odovzdávaní cien sa neplánuje zúčastniť ani jeho krajan Drake, ktorý získal celkovo osem nominácií. V tom čase bude totiž koncertovať v anglickom Manchestri.

Ceremoniál oželie aj americký raper a producent Kanye West, ktorý má tento rok takisto osem želiezok v ohni. Jeho album The Life of Pablo sa však do kategórie najlepší album nedostal. West má doma celkovo 21 sošiek v tvare "retrogramofónu“, napriek tomu si myslí, že vždy, keď súperil s "bielym“ spevákom, bol to vopred prehratý boj.

Trojica v stanovisku nasleduje amerického hudobníka Franka Oceana. Ten sa proti Grammy ohradil koncom minulého roka, keď členovia Nahrávacej akadémie (hudobníci, producenti či ďalší profesionáli), ktorí o nomináciách rozhodujú, opomenuli jeho album Blonde. Ocean systém oceňovania označil jednoducho za zastaraný.

"Tá inštitúcia je určite dôležitá z nostalgického hľadiska,“ povedal Ocean v decembri pre New York Times, "no jednoducho sa nezdá, že by zastupovala ľudí, ktorí prišli z prostredia ako ja alebo vyznávajú podobné hodnoty.“ Hudobník takisto poznamenal, že od jeho narodenia (1987) Grammy za album roka získalo len pár Afroameričanov, vrátane Quincyho Jonesa, Herbieho Hancocka či Raya Charlesa. "Radšej budem pre Grammy niečo ako Colin Kaepernick, než by som tam mal sedieť v obecenstve,“ odkázal na hráča amerického futbalu, ktorý sa minulý rok v súvislosti s rasovou diskrimináciou a policajnou brutalitou odmietol postaviť počas znenia americkej hymny.

Jeho vzorom však pokojne môže byť aj Will Smith, ktorý Grammy odmietol v roku 1989. Spoločne s raperom DJ-om Jazzym Jeffom získali cenu za najlepší rapový výkon v skladbe Parents Just Don't Understand, no táto kategória v televíznom prenose nedostala miesto. "Nemáme problém s Grammy ako ocenením alebo ako inštitúciou, máme problém s tým, ako je vyriešená tohtoročná šou. Rozhodli sme sa ju bojkotovať. Bolo to pre nás ako facka,“ povedal Smith ten istý rok pre šou Entertainment Tonight.

Will Smith so svojou ženou Jadou Pinkett Smithovou sa minulý rok nezúčastnili ani na udeľovaní Oscarov. Dvojici prekážalo, že v hlavných oscarových nomináciách už dva roky nedostali priestor afroamerickí filmári či herci. Tento rok sa situácia zmenila, no napriek tomu sa niektoré osobnosti opäť protestne nedostavia. Dôvodom je kontroverzný dokument, ktorý podpísal nový americký prezident Donald Trump. Ten nariadil pozastaviť vydávanie víz občanom z niekoľkých prevažne moslimských krajín na najbližších 90 dní.

Aj keď v prípade cien Grammy nejde o vyhrotené reakcie ako pri minuloročných Oscaroch, absencia potenciálnych víťazov zrejme otvorí verejnú diskusiu týkajúcu sa rasovej diskriminácie, v prípade Justina Biebera nedostatočného záberu na mladých umelcov. Čo sa týka tohtoročných cien, najväčšiu šancu na úspech majú ženské interpretky – Beyoncé a Adele, ktoré sa stretli v trojici hlavných kategórií – album roka, pieseň roka a nahrávka roka. Víťazov 59. ročníka Grammy vyhlásia v nedeľu 12. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanye West #Grammy #nominácie