Z letiska do klubu. V klube ako na letisku

Na tohtoročnú Pohodu si budú musieť jej fanúšikovia počkať ešte päť mesiacov a pár dní, organizátori festivalu sa im však rozhodli toto čakanie opäť trochu spestriť.

03.02.2017 14:00
Heymoonshaker Foto:
Kapela Heymoonshaker na Pohode 2015.
debata

Na Pohoda Párty, ktorá sa uskutoční v sobotu 4. februára v bratislavskom klube A4, si na navodenie správnej "pohodovej atmosféry“ prizvali osvedčené mená z minulých ročníkov – britskú kapelu Heymoonshaker a rusko-maďarskú dvojicu Gonsofus. Vedia, že to, čím na divákov zapôsobili na veľkom pódiu, bude mať v komornejšom prostredí ešte väčší účinok.

Beatbox blues. Akokoľvek bizarne toto slovné spojenie znie, členom kapely Heymoonshaker – Daveovi Croweovi a Andymu Balconovi v roku 2015 na Pohode stačilo len pár sekúnd, aby svojou originálnosťou priviedli divákov do vytrženia. Nejde len o ich úspešné suplovanie viacčlennej formácie, ale najmä o vzájomnú chémiu, ktorá na koncertoch spoľahlivo funguje aj na publikum. Napokon, majú za sebou tvrdú školu umelcov, ktorí sa museli presadiť v tom najnehostinnejšom prostredí – na ulici.

Dvojica Gonsofus si na pódiách tiež vystačí celkom sama. Vďačí za to najmä ruskému spevákovi a muzikantovi Sashovi Mamaevovi, ktorý s obľubou využíva tzv. loopovanie. Rôzne nástroje si "prednahrá“ priamo počas koncertu a neskôr len púšťa v slučkách. Spoločnosť mu pritom robí maďarský bubeník Gábor Tokár. Na Pohode vystúpili takisto v rámci ročníka 2015. Tentoraz sa však ku kapelám pridá aj DJ Džbán, ktorý sa postará o hudobnú bodku za bratislavským dvojkoncertom.

Festival Pohoda otvorí tento rok brány trenčianskeho letiska 6. júla a počas troch dní ponúkne vystúpenia mien ako alt-J, Ylvis, Birdy či Jake Bugg. Len nedávno sa k účinkujúcim pridal aj Squarepusher – legenda IDM (Intelligent dance music) či jeden zo zakladateľov grungeu Mark Lanegan. Organizátori však sľúbili, že ďalšie veľké meno oznámia už budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #A4 #Pohoda Párty