Mečiarova pieseň sa dočkala novej úpravy, pozrite si klip

S pánom Bohom, idem od vás, neublížil som, neublížil som, žiadnemu z vás. Je to takmer dvadsať rokov, čo v televíznom prenose vznikla labutia pieseň kontroverzného slovenského politika Vladimíra Mečiara. Jej slová si v skladbe s výstižným názvom Neublížil som prepožičal aj slovenský raper Tono S., tentoraz ich však zasadil nielen do kontextu tvrdého mečiarizmu, ale aj aktuálnej spoločensko-politickej situácie, ktorej nastavuje neúprosné zrkadlo.

03.02.2017 16:00
Tono S. Foto:
Slovenský raper Tono S., ktorý spoločne s producentom Remom stojí za skladbou Neublížil som.
debata (12)

Skladbu, na ktorej Tono S. spolupracoval s producentom Remom, zverejnili 31. januára, teda v deň, keď sa v parlamente opätovne rokovalo o zrušení Mečiarových amnestií. Mečiar ako zastupujúci prezident nimi v roku 1998 pozastavil trestné konanie v súvislosti so zavlečením Michala Kováča ml. do cudziny.

Za štyri dni mala nahrávka na YouTube viac ako 100-tisíc videní a takmer dve stovky pochvalných komentárov. Video medzi inými komentoval aj používateľ pod menom Anna Remiášová: „Pán Tono S., … silné a pravdivé. Ešte mám husiu kožu a musím to rozdýchať… Ďakujem Vám. S úctou a pozdravom, Remiášová.“ Anna Remiášová je matka zosnulého Róberta Remiáša, ktorá sa už roky domáha spravodlivosti za smrť svojho syna. Ten za neobjasnených okolností zomrel v roku 1996 pri výbuchu svojho automobilu, pričom mal mať dôkazy o tom, že v únose prezidentovho syna bola zapletená Slovenská informačná služba.

Ako keby hrach na stenu hádzal…

Text skladby výstižne opisuje problém slovenskej politiky, neochotu jej aktérov niesť zodpovednosť za svoje činy. Podľa Tona S. je aj to dôvod, prečo mnohí na ňu už jednoducho rezignovali. „Politika u nás je jeden veľký začarovaný kruh. O týchto veciach by sa dalo diskutovať donekonečna, no na to nemám energiu ani ja, takže sa nečudujem, že to ľudia vzdávajú,“ myslí si hudobník. „Rap sa už od svojich počiatkov motal okolo kritiky spoločenskej situácie. Sú to vďačné témy, akurát je to často možno hádzanie hrachu na stenu. Hudba, ktorú mi poslal producent Remo, mala silu a atmosféru, tak prečo nie.“

„Všetko je v poriadku, ak poznáš samotného Boha…“ Tono S. v texte neobchádza ani kritiku vykupovania sa zo svojich hriechov v mene náboženstva. „Myslím si, že takzvané odpustky v cirkvi sú perfektnou paralelou k téme kontroverzných amnestií, ktorým sa okrem iného skladba venuje,“ dodáva.

Vladimír Mečiar vystupoval ako skromný človek, no ako politik sa neštítil takmer ničoho. Na tento kontrast poukazuje aj videoklip k novej skladbe, ktorý dopĺňajú rôzne archívne zábery, najmä tie z pamätnej rozlúčkovej relácie STV z roku 1998. Detaily na jeho smutné, takmer kajúcne oči striedajú filmári s prestrihmi na zhorené torzo automobilu.

„Textová stránka je čisto moja autorská záležitosť, no na diele pracovalo viac ľudí. Prichádzali s nápadmi, od ktorých som sa odrážal. Kvôli klipu som oslovil šikovných a mnou overených ľudí z Mystika Produkt. Tí spracovali materiál, ktorý bol k dispozícii, a výsledok je výborný,“ priblížil Tono S. Podľa jeho slov sa napriek ťažkej téme pri nakrúcaní videoklipu aj veľa nasmiali. Dôvodom bola práve spomínaná bizarná televízna rozlúčka.

Nepopulárny, ale dôležitý krok

Aj keď to nemusí byť pre všetkých pohodlné, podľa Tona S. je veľmi dôležité, aby sa k spoločenskej situácii vedeli vyjadriť aj umelci. Dôležitý odkaz v hudbe vníma ako obrovský benefit. Na druhej strane však vie pochopiť aj to, prečo sa slovenský rap a hiphop venujú aj povrchným témam, ktoré vyhovujú komerčnému prostrediu: „Ľudí na koncertoch a festivaloch, poslucháčov ako kupcov a ,spotrebiteľovʻ hudby by nebavilo stále počúvať iba o problémoch. Popravde ani mňa. Pre majoritného poslucháča sú každopádne zaujímavejšie jednoducho podané myšlienky v kombinácii s chytľavou hudbou, pri ktorých môže vypnúť.“ Na Slovensku podľa neho najmä u mladých vedú populárne texty s motivačnými frázami.

Raper pôvodom zo Senca sa však vážnejších tém rozhodne neštíti, aj keď je známy aj vďaka vtipu a nadhľadu vo svojich textoch. Čo sa týka kritiky spoločenskej situácie, vyzdvihuje napríklad aj tvorbu Veca, Boy Wondera či Strapa. Na slovenskej scéne však vyčnieva aj iným spôsobom – vyhýba sa vulgarizmom. „Tento slovník sa na mňa, napriek tomu, v akom prostredí sa pohybujem, nejako nenalepil, nie je mi to prirodzené, to je všetko,“ vysvetľuje.

Tlak sa zvyšuje

Udalostiam, ktoré v 90. rokoch otriasli celým Slovenskom, sa okrem skladby Neublížil som venuje aj nový slovenský film Únos režisérky Mariany Čengel Solčanskej (Legenda o lietajúcom Cypriánovi, Miluj ma alebo odíď, Láska na vlásku). V hlavných úlohách filmu, ktorý sa do kín dostane 2. marca, sa predstavia Rebeka Poláková, Ján Greššo, Maroš Kramár, Milan Ondrík, Dano Heriban či Juraj Hrčka.

Proti Mečiarovým amnestiám začiatkom februára v spoločnej petícii vystúpilo aj viacero osobností z prostredia umenia a kultúry. Pripojili sa tak k odborníkom z justície, ktorí už predtým na ich zrušenie vyzvali poslancov. Národná rada SR sa bude zrušením amnestií v rámci druhého čítania zaoberať na marcovej schôdzi.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Mečiar #Mečiarove amnestie #Tono S. #Neublížil som #Remo