V Bratislave uvedú český muzikál Sibyla, kráľovná zo Sáby

V úlohe kráľa Šalamúna sa v muzikáli predstaví Daniel Hůlka, Sibylu stvárni mladá Eva Burešová a jej pestúnku Latifu Ilona Csáková. V ďalších rolách diváci a diváčky uvidia Zbyňka Frica, Martina Poštu, Mareka Lhotského či Vandu Károlyi.

06.02.2017 07:00
Daniel Hůlka Foto:
V úlohe kráľa Šalamúna sa v muzikáli predstaví Daniel Hůlka.
debata (1)

V bratislavskej Incheba Expo Aréne odohrajú 15. februára v slovenskej premiére český muzikál Sibyla, kráľovná zo Sáby.

Autorom hudby aj libreta je Miro Procházka, režisérom Radek Balaš. O choreografiu sa postaral Libor Vaculík, scénu navrhol Daniel Dvořák a kostýmy Josef Jelínek.

Ilona Csáková úlohu v muzikáli prijala pre svoju niekdajšiu záľubu v ezoterike. „O mne sa vie, že som mala pred rokmi intenzívnu záľubu v ezoterike – to značí, že do istej miery verím na isté veci medzi nebom a zemou a táto téma sa toho veľmi dotýka, keďže ako vieme, Sibyla, kráľovná zo Sáby, oplývala týmito vizionárskymi schopnosťami,“ povedala na stretnutí s médiami. „Ja nie som práve muzikálová diva, ponuky do muzikálov si vždy vyberám, no keď som si vypočula hudbu, prečítala si libreto a zoznámila sa s rolou, pre ktorú ma oslovili, neváhala som,“ poznamenala Csáková.

S režisérom Radkom Balašom sa stretla na pľaci po dlhých rokoch. „S Radkom sa poznáme veľmi dlho, naša prvotina bol muzikál Hair, kde som si zahrala svoju prvú muzikálovú rolu. Odvtedy sme sa stretli až teraz. Je to veľmi príjemný režisér, ktorý nemá tie móresy afektovaného režiséra, ktorý pľuje oheň,“ dodala speváčka.

Príbeh muzikálu vychádza zo Starého zákona, hoci historici sa v názore na existenciu samotnej Sibyly rozchádzajú. Sibyla, kráľovná zo Sáby, prichádza na pozvanie kráľa Šalamúna do Jeruzalemu. Prináša cudziu kultúru, ľudí v orientálnom oblečení, dosiaľ nevídané zvieratá a bohatstvo. Po jej príchode nasleduje veľkolepé uvítanie a veľká hostina, ktorú usporiada kráľ Šalamún. Sibyla venuje kráľovi vzácne poklady a dary a ako hosť na kráľovskom dvore spoznáva múdrosť veľkého panovníka, až medzi ním a Sibylou vzplanie veľká láska. Šalamún a Sibyla sa lepšie spoznávajú a Sibyla kráľovi predostiera svoje vízie a proroctvá o ďalekej budúcnosti Jeruzalemu i celého sveta. Intrigy a narodenie jej a Šalamúnovho syna, ktorého chcel kráľ proti vôli kniežatstva vyhlásiť za následníka trónu, ju však zakrátko vyženú zo Šalamúnovej zeme. Sibyla odchádza so svojím sprievodom a verným priateľom Pisárom, ktorý je do nej zamilovaný. Do svojej vlasti však nikdy nedorazia, ich púť končí v púšti, kde Sibyla diktuje Pisárovi svoje proroctvá a poznanie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sibyla #Daniel Hůlka #kráľovná zo Sáby #Ilona Csáková