Obrazy Julie Haluzovej sú ako ich autorka. Milé, úsmevné aj šibalské

Konzerva sardiniek sa zmení na vázu, rybičky bezmocne ležiace na stole nezachráni ani papierová lodička. Absurdný príbeh ako zo sna surrealistov ožíva na jednom z plátien Julie Haluzovej. Maliarkine obrazy sú plné až neuveriteľných príbehov, ktoré korení jemným humorom. Vystavuje ich v kežmarskej Galérii u anjela pod názvom Golden Stories. Keďže počas Vianoc predstavila kolekciu vo viedenskej galérii Viva art a časť z nej putovala na výstavu do Poľska, ponechala výstave pôvodný názov.

13.02.2017 12:00
debata
Julie Haluzová: Her Story Foto: Galéria u anjela
Julie Haluzová: Her Story Julie Haluzová: Her Story

Originálna maliarka sa na rozdiel od svojich rovesníkov neutápa v depresívnych pózach. Aj keď by na to mala dôvod. Pred štyrmi rokmi jej po nekonečných vyšetreniach lekári oznámili, že má rakovinu. „Obrazy Julie Haluzovej sú z toho istého rodu ako autorka sama. Milé, usmievavé, s potmehúdskou a šibalskou iskrou. Na jej plátnach sa ustavične niečo deje, žijú si svojím bujným, škvrnitým, fantastickým životom. Našla očarenie v hravých a veselých scénach, ktoré by sa uplatnili aj v humoristických časopisoch,“ hovorí kurátorka Carmen Kováčová.

Na zlatej stene visí trofej poľovníka. Z hlavy jeleňa ostala len lebka, parohy sa premenili na bohato zakvitnuté vetvičky. Na ďalšom obraze sa ladne vlniace kvety menia na medúzy, morské potvory aj krásavice. Zlatá farba, ktorá je v umení oddávna symbolom večnosti a nesmrteľnosti, tvorí základ Haluzovej obrazov. Akoby ikonickým valérom odkazovala na zlaté časy, na éru radosti, smiechu a zábavy. Zlatému podkladu plátien sekundujú farebné ohňostroje a vedú tak nezvyčajný dialóg pokoja a vášne.

„Graciózne maľuje miniatúrne figúry ženských a detských postáv, ktoré majú charakter komiksových postavičiek. Štylizované zátišia kvetov ako výbušná zmes dobývajú plátno divokou krásou v zázračnej premene na prúd striekajúcej farby. Zaváňajú absurdnosťou a surrealistickou víziou,“ pokračuje kurátorka.

Rodáčka z Uherského Hradišťa Julie Haluzová vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. Po jej absolvovaní sa v meste na Dunaji usadila. Neustále experimentuje a hľadá nové cesty. „Posúva sa k maliarskej výpovedi so silnejším posolstvom a jemným podpichnutím našich ustálených predstáv,“ dodáva Carmen Kováčová. V kežmarskej Galérii u anjela bude výstava Julie Haluzovej Golden Stories do 9. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #maliarka #Galéria u anjela #Julie Haluzová #Golden Stories