Hlasy ženských pesničkárok, ktoré by sme nemali prepočuť

Je to už niekoľko dekád, čo na hudobnú scénu vstúpila prvá vlna výrazných ženských pesničkárok. Carole King, Joni Mitchell či Joan Baez nespievali len o sebe, o svojich radostiach či sklamaniach. Prostredníctvom svojich textov dokázali reagovať aj na situáciu v spoločnosti. Za talentovanými ženskými autorkami sa však nemusíme vracať len do minulosti. Ich odkaz ovplyvnil niekoľko ďalších generácií vrátane súčasnej scény mladých pesničkárok, ktoré rozhodne stojí za to spoznať.

13.02.2017 09:00
Jenny Hval Foto:
Hudobníčka Jenny Hval vystúpi 26. apríla v bratislavskom klube A4.
debata

Ženy v hudbe, ktoré hýbu svetom? Ak nazrieme do svetovej pop-music, nemusíme o odpovedi premýšľať dlho. Na prvé priečky zoznamu by sa určite dostali Beyoncé, Adele či Taylor Swift. Skúsme však odhliadnuť od komerčného úspechu a zamerať sa na originálnosť ženských pesničkárok, ktoré sa pravidlám pop-music neporiadili. A vďaka tomu mohli ísť svojou vlastnou cestou. Niektoré z nich sa čoskoro predstavia aj na Slovensku.

Boj, ktorý nekončí

Nórska hudobníčka Jenny Hval pripomína skôr lesnú vílu ako reálnu bytosť z mäsa a kostí. Napriek tomu, že jej extravagantný prejav pôsobí až nadpozemsky, ako autorka dokáže výstižne reflektovať aj svetské témy. Za sebou už má niekoľko albumov, no najviac na seba upozornila poslednými štúdiovkami Innocence Is Kinky (2013), Apocalypse, girl (2015) či poslednou nahrávkou Blood Bitch, ktorú vydala minulý rok. Príde ju predstaviť aj počas koncertu v Bratislave, ktorý sa uskutoční 26. apríla v klube A4.

Videoklip ku skladbe Jenny Hval The Battle is Over

Tvorba Jenny Hval je jemná, no úderná zároveň. Často komentuje najmä rodovú problematiku či súčasnú spoločnosť. „Hovoríš, že teraz som voľná, že boj sa skončil, že aj feminizmus sa skončil, socializmus tiež,“ spieva ironizujúco Hval v skladbe The Battle is Over z albumu Apocalypse, girl. Zmeny v spoločnosti sa podľa nej neudejú iba preto, že o nich hovoríme. Dokonca aj keď niektoré naozaj nastanú, vždy tu ešte zostáva množstvo práce. „Feminizmus nikdy neskončí. Hnutie Black Lives Matter takisto. Je to neustály boj, nielen preto, aby sme sa navzájom rešpektovali, ale aby sme nevytvárali spoločnosť plnú cenzúry,“ povedala hudobníčka minulý rok pre magazín Huck.

Skladba Party Girl od Chinawoman

Pár dní pred koncertom Jenny Hval, 22. apríla, sa v Bratislave predstaví aj kanadská hudobníčka Michelle Gurevich, ktorá tvorí pod pseudonymom Chinawoman. Jej vystúpenie si mohli niektorí vychutnať aj pred dvoma rokmi počas festivalu Pohoda. Originálnosť hudby autorky s ruskými koreňmi spočíva najmä vo vkusnom mixovaní dekadencie a jemnej parodizácie, ktorú cítiť aj z jej najväčšieho hitu Party Girl z eponymného albumu.

Hľadajme aj doma…

Aj ďalšie súčasné hudobníčky, ktoré si vybudovali vlastný nezameniteľný štýl, nie sú Slovensku až také neznáme. V minulosti tu už koncertovali aj Julia Holter, ktorá na Stanici Žilina-Záriečie oslnila skladateľskými kvalitami – či Anna Calvi, ktorá na festivale Pohoda či v bratislavskej Starej Tržnici zase predviedla šarm a silu rockovej elegánky. Aby sme si však vypočuli ženské autorky s názorom, nemusíme čakať len na zahraničné návštevy.

Skladba Silhouette od Julie Holter

K pesničkám sa plánuje vrátiť aj slovenská hudobníčka Jana Kirschner. „Keď je interpret, ktorý si skladá piesne, sám na pódiu, je to pre mňa ten najsilnejší zážitok. Vždy som obdivovala ľudí, ktorí to dokážu, napríklad Bob Dylan, Joan Baez či Joni Mitchell, boli to moje vzory, keď som bola dieťa,“ povedala minulý rok v rozhovore pre Pravdu. „Tí najlepší pesničkári vždy vedeli reflektovať to, čo sa deje v spoločnosti. Podľa mňa práve toto slovenská scéna potrebuje,“ dodala.

Katarzia a jej videoklip ku skladbe Hodinový hotel

Medzi výrazné zjavy určite patrí aj pesničkárka Katarzia, ktorá minulý rok vydala album Agnostika. Vtip, nadhľad a najmä osobitá poetika nevychádzajúca zo zaužívaných fráz je na slovenskej hudobnej scéne vítaným spestrením. Katarzia v marci vyrazí aj na spoločné turné s kapelou Billy Barman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #Anna Calvi #Katarzia #Jenny Hval #Chinawoman #Julia Holter