Adele na Grammy 2017: Cenu za album roka si zaslúži Beyoncé

Mal to byť súboj dvoch popových dív, jednej z Anglicka, druhej z Ameriky. Speváčky Adele a Beyoncé sa v nomináciách na ceny Grammy stretli rovno v troch hlavných kategóriách.

14.02.2017 08:28
Adele Foto: ,
Adele získala Grammy aj za album roka.
debata

Päť sošiek vrátane ceny za album roka, nahrávku a skladbu roka si však napokon zo slávnostného galavečera odniesla Adele, ktorú Nahrávacia akadémia ocenila za jej album 25 a singel Hello. Beyoncé z deviatich nominácií premenila iba dve – za najlepší mestský súčasný album (Lemonade) a najlepší videoklip ku skladbe Formation.

Aj keď išlo viac-menej o duel jedných z celosvetovo najúspešnejších speváčok, o žiadnom súperení v negatívnom slova zmysle sa hovoriť nedá. Adele pri preberaní cien vôbec neskrývala prekvapenie z toho, že na pódiu namiesto nej nestojí práve Beyoncé, ku ktorej prechováva veľký obdiv. "Pravdepodobne nemôžem túto cenu prijať,“ povedala 27-ročná Britka po tom, čo získala Grammy za album roka. "Cítim veľkú pokoru a som naozaj vďačná. Umelcom môjho života je však Beyoncé. A album Lemonade je podľa mňa monumentálny, rovnako ako Beyoncé. (…) Všetci, čo sme tu, ťa zbožňujeme. Si naše svetlo,“ dodala smerom k nej so slzami v očiach, pričom sa jej podarilo rozplakať aj Beyoncé. Sošku za album roka neskôr dokonca zlomila na dve časti, išlo však o nešťastnú náhodu, nie úmysel rozdeliť sa.
Beyonces cenami Grammy za album "Lemonade" za...
Adele získala Grammy za album roka.
+9Singer Celine Dion arrives on stage to present...

Rovnaký počet "minigramofónikov“ ako Adele získal aj zosnulý spevák David Bowie. Nešlo však o hlavné ceny, ale skôr žánrové kategórie ako najlepší alternatívny album či najlepší rockový výkon. Cenu za neho prišli prevziať saxofonista Donny McCaslin so zvyškom kapely, ktorá s ním spolupracovala na poslednom albume Blackstar. Minulý rok sa predstavili aj na Slovensku počas One Day Jazz Festivalu.

V rámci ženských interpretiek mohla ešte zamiešať karty Rihanna, ktorá však z celkom ôsmich nominácií nepremenila ani jednu. Jej posledný album Anti sa nedostal ani do zoznamu nominovaných napriek tomu, že mal priaznivú odozvu nielen u fanúšikov, ale aj hudobných kritikov. Takisto skončil aj raper Kanye West, ktorý sa už predtým vyjadril, že sa ocenení neplánuje ani zúčastniť.

Nezabudnuteľná Beyoncé

Tohtoročné Grammy sa rovnako ako minulý rok nezaobišli bez veľkých hudobných momentov. Na scénu sa po kratšej odmlke vrátilo francúzske elektronické duo Daft Punk, ktoré vystúpilo spoločne so spevákom The Weekndom, Katy Perry sa zase objavila po boku vnuka Boba Marleyho, Skipa.

O najväčší zážitok sa však postarala Beyoncé. Speváčka len nedávno prezradila, že čaká dvojičky, mnohí si preto kládli otázku, či na odovzdávaní cien Grammy skutočne vystúpi. Nakoniec sa predsa len dočkali, aj keď povestné tanečné čísla si tentoraz musela speváčka odpustiť. Oblečená v zlatom rúchu s vyčnievajúcim bruškom pripomínala bohyňu plodnosti, jej okrúhla koruna zdobená kvetmi zase akoby vypadla z obrazu Alfonsa Muchu – Beyoncé sa svojou šou bez pochýb zaradila medzi najoriginálnejšie vystúpenia v histórii cien.

Päťnásobnej víťazke Adele však pri živom spievaní opäť neprialo šťastie. Už minulý rok ju potrápili technické problémy, tentoraz zase spontánne prerušila pieseň venovanú pamiatke Georgea Michaela. "Viem, že je to živý prenos, je mi to ľúto, ale nechcem, aby sa stalo to, čo minulý rok,“ povedala po chvíľke spievania, pričom požiadala, aby skladbu Fastlove zahrali odznova. "Nemôžem to pre neho pokaziť,“ dodala, pričom nasledoval obrovský aplauz publika. Nebola však jediná, ktorú ten večer sprevádzali menšie problémy. Jamesa Hetfielda zo skupiny Metallica na chvíľku zradil mikrofón, keď vystupoval spoločne s Lady Gaga. Všetko však opäť napravil koncert Bruna Marsa, ktorý pripomenul ďalšieho fenomenálneho umelca, ktorý hudobný svet minulý rok opustil – speváka Princea.

Dosah na verejnosť

Odovzdávanie cien Grammy patrí k najsledovanejším udalostiam roka. Napriek tomu, že sa ich relevancia dá spochybniť, ako to tento rok urobili aj hudobníci ako Frank Ocean, Drake, Kanye West, či Justin Bieber, víťazom hlavných kategórií prinášajú prestíž a s ňou aj tzv. Grammy efekt, teda zvýšenie predaja albumov. No nielen to. Ceny majú takmer 90 kategórií, najväčší vplyv však majú práve tie, ktoré sú odvysielané v televízii. Interpreti vystupujú v priamom prenose a v ďakovnej reči sa môžu okrem iného vyjadriť aj k spoločenskej situácii.

Po nástupe nového amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkcie mohli byť práve ceny Grammy príležitosťou, ako vyjadriť nesúhlas s jeho politikou. Niektorí túto príležitosť využili. "S prezidentom Trumpom nevieme, čo sa bude diať ďalej,“ zarepoval na úvod šou moderátor James Corden. V podobnom duchu sa niesol aj príhovor Jennifer Lopez, ktorá odovzdávala cenu za objav roka: "Práve toto je obdobie, keď sú naše hlasy potrebné viac ako inokedy.“

Svoj postoj voči prezidentovi vyjadrila vystúpením aj speváčka Katy Perry či skupina A Tribe Called Quest. Čo sa týka hlavných kategórií, pri ďakovných rečiach prevládali skôr slová o jednote a vzájomnom rešpekte. Za dverami je však odovzdávanie Oscarov a podľa toho, ako sa mnohé osobnosti už skôr vyjadrili proti antiimigračnej politike Bieleho domu, tam bude oveľa dusnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce #Katy Perry #Adele #David Bowie #Grammy #Lemonade