Falco – Mozart moderného Rakúska

Odpočíva po boku velikánov ako Mozart či Strauss. Rovnako ako oni bol unikátom svojej doby, ktorý presiahol hranice rodného Rakúska. Spevák Falco by v nedeľu 19. februára oslávil svoje nedožité 60. narodeniny.

20.02.2017 14:00
Falco Foto:
Falco sa stal najúspešnejším rakúskym spevákom. Preslávil ho najmä hit Rock Me Amadeus. (Na snímke detail z albumu Nachtflug, 1992)
debata

Ak by Mozart žil dodnes, nerobil by klasickú hudbu. Pracoval by v zábavnom priemysle, pre pop music, tvrdil Falco v jednom z rozhovorov na vrchole svojej slávy, po vydaní hitu Rock Me Amadeus. S veľkým skladateľom klasicizmu ho však nespájala len jedna pieseň či pôsobenie vo Viedni. Obaja prejavili talent už v mladosti a nadanie išlo ruka v ruke s výstredným správaním.

Skladba Rock Me Amadeus

Falco, ešte ako Hans Hölzel, dostal klavír už ako štvorročný, o rok mu potvrdili absolútny hudobný sluch. Ambícia stať sa popovou hviezdou ho sprevádzala už odmala. Prihlásil sa na viedenské konzervatórium, no nesplnilo jeho očakávania. Hudobné vzdelanie mu však v roku 1977 vynahradil po­byt v Západnom Berlíne, kde sa koncentrovala silná klubová scéna. V tom čase tam vydal svoje kultové albumy Low a Heroes aj David Bowie, ktorého mladý Hans obdivoval. Jeho hit Heroes dokonca prespieval ako Helden Von Heute. Bowie mal všetko, čo chcel mať aj on. Slávu, úspech a charizmu hudobníka, ktorý spadol na zem akoby z inej planéty. Vedel, že ak chce mať úspech, musí sa takisto odlíšiť.

Skladba Helden Von Heute

Inšpirovaný skokanom na lyžiach – Falkom Weißpflogom – si zvolil umelecké meno a v šatníku mu pribudlo množstvo výrazných oblekov. Falco bol na svete a po návrate do Viedne sa stal výraznou osobnosťou undergroundovej scény. Jeho prvý hit Ganz Wien s ním spievala celá Viedeň, rodnú krajinu však presiahol až so singlom Der Kommissar (1982). Po Kraftwerku bol Falco prvým nemecky spievajúcim umelcom, ktorý sa dostal do americkej hitparády. Stal sa taktiež prvým komerčne úspešným „bielym“ rapovým spevákom.

Skladba Der Kommissar

V roku 1985 vydal Falco singel Rock Me Amadeus. Skladba sa rýchlo šplhala naprieč americkým singlovým rebríčkom, až si na tri týždne vydobyla prvé miesto. Bol to úspech, ktorý sa žiadnej piesni s nemeckým textom dosiaľ nepodarilo prekonať. Kým sa všetci radovali, Falco si začal uvedomovať nepríjemný fakt. Keď je spevák na vrchole, môže už iba spadnúť. Mal pravdu. Ďalšie nahrávky už nemali taký ohlas a on sa čoraz viac začal poddávať drogám a alkoholu.

Skladba Out Of The Dark (Into The Light)

O comeback sa pokúsil už ako lokálna hviezda v 90. rokoch. Presťahoval sa do Dominikánskej republiky a pripravoval nový album. Nahrávka Out Of The Dark (Into The Light) však vyšla už po jeho smrti. V roku 1998 podľahol zraneniam po dopravnej kolízii, keď do jeho auta narazil autobus. Falcove pozostatky preniesli do Viedne a pochovali so všetkými poctami na Centrálnom cintoríne.

3-krát Falco

  • V roku 2008 o ňom vznikol hraný film Falco – Verdammt, wir leben noch!
  • So 60 miliónmi predaných hudobných nosičov je najúspešnejším rakúskym spevákom.
  • Pri príležitosti nedožitých 60. narodenín vyšla kompilácia Falco 60 s jeho najväčšími hitmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #Viedeň #Falco #Hans Hölzel #Der Kommissar #Rock Me Amadeus