Vo veku 73 rokov zomrel otec džez-rocku, gitarista Larry Coryell

Známy americký jazzový gitarista Larry Coryell, ktorý bol prezývaný aj „otcom fúzie“ medzi džezom a rockom, zomrel v nedeľu vo veku 73 rokov v newyorskom hoteli. Coryell pritom podľa správy agentúry AP ešte v piatok a v sobotu absolvoval dve vystúpenia. Umelcov agent vyhlásil, že Coryell, ktorý mal manželku, dve dcéry a dvoch synov, zomrel prirodzenou smrťou.

21.02.2017 11:52
debata

Texaský rodák, ktorý sa narodil 2. apríla 1943 a vyrástol v Seattli, patril k džezovým legendám; hral s Milesom Davisom, Garym Burtonom či Herbiem Mannom a v roku 1972 založil jednu z prvých džez-rockových kapiel Eleventh House. Typický bol jeho široký štýlový záber – hral na elektrickú i akustickú gitaru, rock, džez i klasiku, zaujímal sa aj o etnickú hudbu.

Larryho Coryella preslávila v roku 1970 platňa Spaces, ktorú nahral s inštrumentálnym kolegom Johnom McLaughlinom, klaviristom Chickom Coreom, kontrabasistom českého pôvodu Miroslavom Vitoušom a hráčom na bicie Billym Cobhamom.

Larry Coryell počas vystúpenia v roku 2013

V roku 1979 vzniklo slávne džez-rockové gitarové trio, kde hral Coryell s McLaughlinom a španielskym flamencovým gitaristom Pakom de Lucía, v roku 1980 ho kvôli Coryellovým problémom s drogami nahradil Al Di Meola. V polovici 80. rokov sa vrátil k elektrickej gitare a hral napríklad s basistom Bunnym Brunelom a bubeníkom Alphonsom Mouzonom.

V roku 2007 vydal Coryell autobiografiu s názvom Improvising: My Life in Music.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #fúzia #džez #rock #gitarista #Larry Coryell #džezrock #Spaces