Brit Awards 2017: Pocta čudákom, „vypípaný“ Skepta aj politická šou

„Víťazom sa stáva kráľ David Bowie,“ povedal v stredu večer počas odovzdávania Brit Awards divákom bývalý člen kapely Oasis Noel Gallagher, keď vyhlásil album Blackstar za najlepší britský album.

23.02.2017 18:46
Brit Awards Skepta Foto: ,
Raper Skepta sa postaral o jedno z najlepších vystúpení na Brit Awards 2017.
debata

Zosnulý spevák a ikona pop-music získal v rámci hlavných kategórií aj cenu za najlepšieho interpreta a neoficiálne sa stal aj „kráľom“ celého večera. Britské hudobné ceny tak čiastočne napravili resty z odovzdávania cien Grammy, kde Bowie síce získal rovno päť sošiek, no len vo vedľajších kategóriách.

Ocenenia za Davida Bowieho preberali americký herec Michael C. Hall a Bowieho syn Duncan Jones. Hall, ktorý si zahrá aj v pripravovanom Bowieho muzikáli Lazarus, si neodpustil trochu svojského humoru. „Ak by tu dnes mohol David Bowie byť, pravdepodobne by tu nebol,“ začal svoju reč, keď za neho preberal cenu za najlepšieho interpreta.

Naozaj emotívny moment nastal pri ďakovnej reči Duncana Jonesa. „Minulý rok som stratil otca, no tiež som sa otcom stal. Po tom, čo som sa z toho šoku dostal, strávil som množstvo času premýšľaním, čo svojmu synovi poviem o jeho starom otcovi. Myslím, že to bude to, čo si od neho vzali fanúšikovia za posledných 50 rokov – vždy podporoval ľudí, ktorí si o sebe mysleli, že sú trochu divní, trochu zvláštni, trochu odlišní. (…) Táto cena je pre všetkých čudákov…“ povedal Jones bez zbytočného pátosu.

Rovnako úspešný ako David Bowie bol na Brit Awards aj mladý talent Rag’n’Bone Man, ktorý získal okrem ceny za objav roka aj cenu kritikov. Rag’n’Bone Man tento rok zavíta aj na Slovensko. Ako účinkujúceho ho potvrdil piešťanský festival Topfest, ktorý sa bude konať od 30. júna do 1. júla.

Rory Graham alias Rag'n'Bone Man si... Foto: Reuters, Neil Hall
Brit Awards Rag'n'Bone Man Rory Graham alias Rag'n'Bone Man si odniesol cenu kritikov aj cenu za objav roka.

Satisfakcia pre Beyoncé?

Podobne ako tohtoročné Grammy aj Brit Awards už minulý rok čelili kritike, že v nomináciách uprednostňujú „bielych“ interpretov. Aj keď sa tento rok výrazne polepšili a medzi nominovanými figurovali aj mená ako Kano, Craig David, Michael Kiwanuka či Skepta, zoznam víťazov až taký rôznorodý nebol. Výnimkou bola černošská speváčka Emeli Sandé, ktorá si odniesla cenu za najlepšiu interpretku, či dievčenská skupina Little Mix (cena za najlepší singel).

Ed Sheeran a Stormzy prekvapili spoločným...
Adele poďakovala za ocenenie za globálny úspech...
+9Vystúpenie jedného z nominovaných – rapera Skeptu.

Medzinárodné kategórie zase priniesli opačnú situáciu. Najlepšou kapelou sa stali A Tribe Called Quest, cenu za medzinárodnú interpretku zase získala Beyoncé, ktorú na Grammy „prevalcovala“ britská speváčka Adele. Tá na Brit Awards paradoxne získala „len“ cenu za globálny úspech, za ktorý poďakovala krátkym neosobným videom. Krátku dokrútku poslal aj kanadský raper a spevák Drake, ktorý sa stal víťazom kategórie medzinárodný interpret. „Toto je pre mňa tá najdôležitejšia hudobná cena, ktorú som mohol získať,“ priznal dojatý Drake a zároveň sa ospravedlnil, že sa na hudobných cenách nemohol zúčastniť osobne. A Tribe Called Quest a Beyoncé ďakovnú videonahrávku neposlali.

Veľké meno nepotrebuje veľkú šou

Brit Awards sa rovnako ako ďalšie ceny vysielané v priamom prenose snažia upútať aj veľkolepou sprievodnou šou. O tú sa mali postarať mená ako Bruno Mars, Little Mix, Katy Perry, Robbie Williams či Ed Sheeran, ktorý sa na pódiu nečakane spojil s raperom Stormzym. Aj keď väčšina z nich stavila na „okázalosť“, o jedno z najlepších (a najkomornejších) vystúpení večera sa postaral raper Skepta, ktorý napriek trom nomináciám odchádzal z Brit Awards naprázdno.

Víťaz minuloročnej Mercury Prize za album Konnichiwa, ktorému sa opäť podarilo dostať na výslnie žáner grime, sa na pódiu zjavil v tmavom oblečení zahalený v kapucni. Keď sa následne z reproduktorov ozvalo „varovanie“, že rozhodne nejde o niečo, čo by malo zaznieť v priamom prenose, bolo jasné, že o Skeptovi sa po odovzdávaní cien bude hovoriť. Nakoniec sa tak aj stalo, no nie preto, že by pohoršoval divákov. Diskusie na internete sa vedú najmä o tom, ako televízia vždy stlmila zvuk pri slove „pussy“ v jeho skladbe Shutdown.

Skepta a jeho vystúpenie na Brit Awards 2017

Popri „vypípanom“ Skeptovi zaujal pozornosť televíznych divákov aj koncert kapely The 1975, ktorá sa stala najlepšou britskou skupinou a porazila aj Radiohead (tí majú na konte už 17 nominácií na Brit Awards, no ani jednu premenenú). Toto je vtip?; Smiešne; Táto kapela si myslí, že má charizmatického speváka – aj to sú nápisy, ktoré pravidelne prerušovali záznam. Aj keď si diváci pôvodne mysleli, že ide o hackerské sprisahanie, slová kritiky len odkazovali na videoklip skupiny s názvom The Sound.

Politická šou Katy Perry aj pocta Georgeovi Michaelovi

Americká speváčka Katy Perry, ktorá sa nedávno ohlásila novým singlom Chained to the Rhythm, svojím vystúpením, rovnako ako na Grammy, reagovala na súčasnú politickú situáciu. Najskôr sa zjavila obklopená množstvom postáv oblečených v kostýmoch bielych domčekov, neskôr sa na scéne zjavili aj dve obrovské kostry trasúce si rukou. Tie mali znázorňovať amerického prezidenta Donalda Trumpa a britskú premiérku Theresu Mayovú. Menší problém nastal, keď jeden z domčekov zrazu spadol zo scény.

Aj Brit Awards si zaspomínali na umelcov, ktorí minulý rok opustili svet hudby. Poctu Georgeovi Michaelovi vzdal spevák skupiny Coldplay Chris Martin, no zosnulý spevák, ktorého spev púšťali z nahrávky, ho niekoľkonásobne prevýšil. Martinovi sa nepodaril ani pokus o stage diving, keď sa zrazu ocitol v zatají stoviek fanúšikov. Naopak, dôstojnú a dojemnú poctu vzdali Michaelovi bývalí členovia kapely Wham! Pepsi, Andrew Ridgeley a Shirlie.

Frontman kapely Coldplay Chris Martin v zajatí... Foto: Reuters, Toby Melville
Brit Awards Chris Martin Frontman kapely Coldplay Chris Martin v zajatí fanúšikov.

Prehľad víťazov a víťaziek Brit Awards 2017:

Britský interpret: David Bowie
Britská interpretka: Emeli Sandé
Britská skupina: The 1975
Britský objav roka: Rag'n'Bone Man
Critics' choice (cena kritikov): Rag'n'Bone Man
Britský singel: Little Mix – Shout Out To My Ex
Britský album: David Bowie – Blackstar
Britský videoklip: One Direction – History
Medzinárodný interpret: Drake
Medzinárodná interpretka: Beyoncé
Medzinárodná skupina: A Tribe Called Quest
Ocenenie za globálny úspech: Adele
Icon Award: Robbie Williams

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brit Awards #David Bowie #Skepta #BRIT Awards 2017 #Rag’n’Bone Man