Record Store Day prinesie dva nové albumy Davida Bowieho

Fanúšikovia a fanúšičky zosnulého anglického speváka a hudobníka Davida Bowieho sa môžu tešiť na dva nové albumy. Nahrávky uvedie na trh spoločnosť Parlophone v sobotu 22. apríla v rámci desiateho výročia Record Store Day.

10.03.2017 12:00
David Bowie Foto: ,
Nové albumy zosnulého britského speváka Davida Bowieho vyjdú v apríli.
debata

Box set obsahujúci tri vinylové platne s názvom Cracked Actor (Live in Los Angeles 1974) ponúkne na piatich stranách skladby, ktoré muzikant nahral so sprievodnou kapelou 5. septembra 1974 v Universal Amphitheatre v Los Angeles. Na šiestej strane sa bude nachádzať logo, ktoré Bowie používal v období vydania albumu Diamond Dogs (1974).

O prvý oficiálny mix piesní sa postaral muzikantov dlhoročný spolupracovník, producent Tony Visconti v Human Studios v New Yorku. K dispozícii budú tiež fotografie z koncertu. Ich autormi sú Terry O’Neill a Jamie Andrews. Medzi hosťami bude možné počuť aj zosnulého soulového speváka Luthera Vandrossa. 

Druhá očakávaná novinka má názov Bowpromo. Ide o reedíciu nahrávky, ktorá vyšla v obmedzenom počte v roku 1971. Ponúka celkovo sedem skladieb, z toho päť sú alternatívne mixy piesní, ktoré sa objavili aj na albume Hunky Dory (1971). O produkciu a mix sa postaral Ken Scott v londýn­skych Trident Studios. Bližšie informácie o albumoch, vrátane tracklistov, sú dostupné na interpretovej oficiálnej webstránke.

David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 v Londýne a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či „Heroes“ (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek.

Podarilo sa mu získať šesť Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, alebo šesť BRIT Awards, vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznam­nejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu. Zomrel 10. januára 2016 vo veku 69 rokov na rakovinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #David Bowie #Tony Visconti #Cracked Actor #Bowpromo #Record Store Day