Z popového speváka šansonier. Petraník predstavil klip a skladbu Srdce

Nestáva sa často, aby popový interpret presedlal na šansóny. Jakub Petraník predstavil skladbu Srdce. O hudbu novinky sa postarali Ján Knapík a Daniel Špiner, autorkou textu je Silvia Kaščáková.

14.03.2017 11:44
Jakub Petraník Foto:
Jakub Petraník pri nakrúcaní klipu Srdce.
debata

„Je to príbeh o zlomenom srdci, keď človek v sebe rieši, že všetko mu pripomína stratenú lásku. Príbeh o rozchode v zlom, keď človek sám sebe vyčíta, že si ublížil tým, že do toho vzťahu vôbec šiel. Myslím, že mnohí sa s tými pocitmi stotožnia – človek sa nevie zbaviť neustálych myšlienok na skončený vzťah, nedokáže sa zmieriť s rozchodom a má hlavu plnú zúfalstva a výčitiek,“ povedal na margo piesne Jakub Petraník.

„Nahrávanie trvalo asi 15 minút. Zaspieval som ju dvakrát, ale napokon sme vybrali hneď prvú verziu. Pre zachovanie pravej šansónovej atmosféry sme sa rozhodli ponechať pesničke úplne autentický zvuk bez postprodukčných štúdiových úprav,“ prezradil. Fa­núšikovia a fanúšičky si k piesni môžu pozrieť aj videoklip, v ktorom Petraník spieva sediac na stoličke. Video nakrúcali v bratislavskom Di­vadle Arteatro. O réžiu sa postarala Kristína Cibulková. 

Interpreta k šan­sónu priviedol zosnulý Jozef Bednárik. „Pred pár rokmi ma nebohý pán Bednárik a textárka Monika Kozelová pozvali ako nováčika a hudobného hosťa na jeden koncert do legendárneho Šansónového klubu Jozefa Bednárika. Už na prvej korepetícii, kde mi predstavili, čo budem spievať, mi pán Bednárik po chvíli povedal: ‚Práve sa narodil šansonier‘. Odvtedy ma volali na viacero koncertov, bola to pre mňa veľká česť a cítil som sa v tej polohe ako ryba vo vode,“ vyjadril sa.

Pre speváka sú vzormi napríklad aj Hana Hegerová alebo Katarína Koščová. „Mám veľmi rád to dramatično a ten príbehový potenciál skladieb, ktorý dokáže oveľa lepšie vypovedať emóciu. Atmosféra šansónu je, myslím si, veľmi špecifická a ja osobne som si nikdy nemyslel, že sa na to dám. Šansón ku mne prišiel náhodou a zamiloval som sa na prvý pohľad,“ povedal. „Keď odišiel pán Bednárik, vedel som, že k šansónu sa dostanem už len vlastnou cestou. Oslovil som Dana Špinera a veci sa pohli,“ dodal. 

Spevák, ktorý vydal v roku 2008 debutový, eponymný album, sa chce venovať šansónu aj v budúcnosti. „Určite chcem urobiť do budúcna viac šansónov. Momentálne to tak cítim. Už mám aj vybraný jeden konkrétny, tak uvidíme, či to budem cítiť tak isto aj s odstupom času. Už dlhšie sa riadim tým, že robím len veci, ktoré robiť chcem a vtedy, kedy ich chcem robiť. Je to úplne iný smer, ako som písal doteraz. Ak raz vyjdem s vlastným textom šansónu, tak to určite nebude hneď ten ďalší, ktorý pripravujem, pretože by som nerád vypustil von nevydarený pokus,“ vyhlásil Petraník.

debata chyba
Viac na túto tému: #šansón #Jakub Petraník