Swans zahrajú v Tabačke. Prvý aj posledný raz?

Originálna americká rocková kapela Swans, ktorá sa preslávila svojimi hudobnými experimentmi, sa v koncertnej premiére predstaví na Slovensku.

15.03.2017 09:00
Swans Foto:
Skupina Swans zahrá v Košiciach už dnes.
debata

V košickej Tabačke Kulturfabrik vystúpia už dnes. Začiatok koncertu, na ktorom zaspieva aj newyorská undergroundová šansonierka Little Annie, je naplánovaný na 20. h.

Swans sa sformovali okolo speváka a skladateľa Michaela Giru začiatkom 80. rokov a spolu s kapelami ako Sonic Youth definovali pojem „newyorská noise alternatíva“. „Svojou neúprosnosťou, nespokojnosťou a prchavosťou v mnohom predstihli svoju dobu. Nemilosrdným a kruto hlukovým gitarovým zvukom dokázali na albumoch i koncertoch navodiť pocit dokonalej duševnej prázdnoty,“ charakterizujú ich tvorbu organizátori.

Swans vydali desať albumov a po vyjdení dvojcédečka Soundtracks for the Blind ich v roku 1997 Michael Gira, jediný stály člen skupiny, rozpustil. Vraj kvôli tomu, že začínal byť apatický. Potom sa trinásť rokov venoval sólovým projektom a kapele Angels of Light, v ktorej bol však tiež prakticky jediným stálym členom. Keď opäť začal upadať do apatie, rozhodol sa, že oživí Swans. „Vo svete by sa asi ťažko hľadal lepší a efektívnejší príklad comebacku, aký predviedli Swans. Ide totiž o návrat, ktorý nečerpal z minulosti, ale katapultoval skupinu na úplne iný level a k novým generáciám poslucháčov. Koncerty Swans sú fyzickým zážitkom, ktorý podčiarkuje ich zvuková intenzita a dĺžka,“ pozývajú na koncert organizátori. „Swans sú dnes hutná a hudobne úzko spätá partia muzikantov, ktorá si hovie v repetetívnych a hypnotických groovoch, Girovom hlbokom hlase a vo výbušných momentoch. Na hudobnej scéne v súčasnosti nehrá nikto tak, ako hrajú Swans,“ dodávajú.

Swans sa na scénu vrátili v roku 2010 a odvtedy vydali štyri albumy. The Glowing Man, ktorý vyšiel júni 2016, by mal byť posledným, ktorý kapela nahrala v aktuálnej zostave. Rovnako aj súčasné turné skupiny, a teda aj jej košické vystúpenie, by malo byť posledným v tejto zostave. Keď sa magazín Vanity Fair pýtal Michaela Giru, čo ho k rozhodnutiu viedlo, so smiechom odpovedal: „To, že som sedem rokov vkuse na tom istom mieste s tými istými ľuďmi.“ Ako však dodal, bolo to veľmi plodné obdobie, ktoré považuje za jeden z vrcholov svojej tvorby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Swans #Tabačka Kulturfabrik