Odišla legenda rokenrolu Chuck Berry, dožil sa deväťdesiatky

Vo svojom dome v štáte Missouri v sobotu zomrel americký spevák a gitarista Chuck Berry. Uviedli to zahraničné agentúry s odvolaním sa na miestne úrady a médiá. Priekopníkovi rokenrolu, ktorého preslávili hity ako Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven a Sweet Little Sixteen, bolo 90 rokov.

19.03.2017 00:00
Chuck Berry Foto: ,
Chuck Berry na koncerte v monackom Monte Carlo 28. marca 2009.
debata (8)

Chuck Berry, ktorý sa v rodnom St. Louis dočkal sochy, zásadným spôsobom ovplyvnil tvorbu Beatles, Rolling Stones, Bruce Springsteena alebo Boba Dylana. V roku 2000 mu americká vláda udelila Cenu Kennedyho centra. V roku 1985 dostal cenu Grammy za celoživotný prínos a bol uvedený do rokenrolovej siene slávy. Berry, ktorý vystupoval aj v niekoľkých filmoch, má tiež svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.

Keď americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vyslal v roku 1977 do vesmíru sondy Voyager I a II, bolo na ich palube album, ktoré malo vysvetliť prípadným mimozemšťanom pozemskú hudbu. Obsahovalo jednu rockovú skladbu, a to Berryho Johnny B. Goode, poznamenala agentúra AP.

„Ak by ste chceli dať rock'n'rollu iné meno, musíte ho pomenovať Chuck Berry,“ vyhlásil kedysi člen legendárnych The Beatles John Lennon.

„Som hrozne smutný zo správy, že Chuck Berry odišiel. Chcel by som mu poďakovať za všetku tú hudbu, ktorá nás inšpirovala,“ uviedol na twitteri Mick Jagger. Podobne sa vyjadrili aj ďalší členovia skupiny Rolling Stones. „Zhaslo jedno z mojich najväčších svetiel,“ povzdychol si napríklad gitarista Keith Richards.

„Boh mu žehnaj,“ uviedol okrem iného bubeník Ringo Starr zo slávnej kapely Beatles. Bob Dylan nazval Berryho „Shakespearom rokenrolu“.

„Som tak smutný, že odišiel Chuck Berry – veľká inšpirácia. Bude chýbať každému, kto miluje rokenrol,“ reagoval Brian Wilson z Beach Boys. „Bol nesporným kráľom,“ vzdal česť zosnulému gitarista Guns N 'Roses Slash.

„Bol viac než legenda, bol zakladajúcim otcom. Jeho vplyv môžete počuť v každej rokenrolovej kapele mojej generácie,“ poznamenal Rod Stewart.

Smútok a dojatie neskrývali ani ďalšie osobnosti. Ako jeden z prvých reagoval spisovateľ Stephen King: „Zomrel Chuck Berry. To mi láme srdce, ale 90 rokov nie je zlé na rokenrol.“ Smúti aj astronaut Scott Kelly, herec Arnold Schwarzenegger a členovia baseballového tímu z Berryho rodného mesta St. Louis v štáte Missouri.

„Ten človek bol neoddeliteľný od svojej hudby – obaja boli úplne originálni a výrazne americkí. A cestou zmenil našu krajinu a históriu populárnej hudby,“ konštatoval bývalý americký prezident Bill Clinton.

Legendárny muzikant v minulosti nezískaval len úspechy, ale aj niekoľkokrát pobudol vo väzení. V roku 1962 bol odsúdený na tri roky väzenia za to, že si z Texasu priviezol štrnásťročnú dievča, aby ju zamestnal vo svojom nočnom klube Berry's Club Bandstand v St. Louis. Údajne s úmyslom pohlavne ju zneužiť. Odsedel si rok a pol, z väzenia vyšiel v roku 1963, aby zistil, že je veľmi slávny. Jeho hity totiž preberali ďalší. On sám vydal približne 30 profilových albumov a množstvo kompilácií.

Okrem toho bol v roku 1979 usvedčený z krátenia daní a už ako mladík sa dopustil ozbrojenej lúpeže.

Razantné rytmy rodiaceho sa rock'n'rollu dopĺňal spevák a gitarista Chuck Berry efektnou hrou na gitaru. Od začiatku si vymýšľal vlastné pesničky, krátke a úderné, ktoré potvrdzoval vtipným a sviežim pódiovým prejavom. Na jeho hudbe vyrástli nielen Beatles a Rolling Stones, a na pódiách sa pohyboval šesť desiatok rokov.

Hudba Berryho, vychádzajúca z blues, rockabilly aj jazzu bola podobne explozívna, ako jeho vlastný život. Jeho preslávené gitarové sóla mali vplyv na neskorší rozvoj rockovej hudby. Krátke, rýchle, po sebe nasledujúce gitarové riffy, ktoré pri hre používal, zmenili dovtedy platné zákonitosti hudobnej rytmiky. Takisto jeho koncertná kroková variácia „kačací pochod“ sa stala legendou, ktorú napodobňujú gitaristi dodnes.

A jeho najslávnejšie skladby – Maybellene, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, Johnny B. Goode, Rock And Roll Music – patria dnes k najväčšej klasike žánru. Berry hral aj vo filmoch a na hudobných turné obišiel celý svet. Hral aj na Slovensku.

Spievať začínal v kostole, kde pracoval jeho otec. Charles Edward Anderson Berry, v ktorého žilách kolovala černošská a indiánska krv, sa narodil ako tretie zo šiestich detí 18. októbra 1926 v St. Louis, jeho matka bola učiteľka. Nadchla ho hudba černošských bluesmanov a naučil sa hrať na gitaru.

Ale už v roku 1944 prišiel prvý konflikt so zákonom, keď ho s dvoma kumpánmi odsúdili na desať rokov za ozbrojenú lúpež. Vo väzení si odsedel necelé štyri roky.

Potom sa oženil, začal pracovať v automobilke, vyučil sa kaderníkom a tiež fotografoval. Hudba ho však priťahovala najviac, privyrábal si hraním a v roku 1952 začal vystupovať v kapele. Po ďalších troch rokoch, keď sa presťahoval do Chicaga, jeho impulzívny štýl zaujal bluesmana Muddyho Watersa, ktorý ho odporučil ľuďom z vydavateľskej firmy Chess Records. Preslávené vydavateľstvo vydalo v roku 1955 jeho prvá megahit Maybellene.

Nasledovali ďalšie, v ktorých Berry dokázal majstrovsky prepojiť prvky černošského blues s belošským country a vytvoriť vlastný originálny zvuk.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rokenrol #Chuck Berry