Koncert ako pocta siedmim dekádam Janka Lehotského

Len nedávno si z hudobných cien Radio_Head Awards odniesol cenu za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry a dôvod na oslavu príde čoskoro opäť. Tentoraz však bude súvisieť s významným životným jubileom. Spevák a hudobník Janko Lehotský slávi v apríli 70 rokov a priatelia mu pri tejto príležitosti zorganizovali veľký narodeninový koncert. Konať sa bude 25. apríla v bratislavskej Hant Aréne.

22.03.2017 12:00
Janko Lehotský Foto:
Janko Lehotský počas udeľovania Radio_Head Awards, kde získal mimoriadnu cenu SOZA za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry.
debata

„Nechcem, aby to vyzeralo, že sme si založili nejakú ,eseročkuʻ na prípravu koncertov pre sedemdesiatnikov, ale tak to vyšlo,“ povedal jeden z organizátorov koncertu Jozef Šuhajda, ktorý spoločne s Ľubomírom Belákom stojí aj za minuloročným narodeninovým koncertom básnika a textára Kamila Peteraja (71). „Už tam sme si odskúšali, že sa oplatí spomínať na slovenské pesničky so slovenskými interpretmi,“ dodáva Belák, ktorý sa so Šuhajdom podpísal aj pod koncert pri príležitosti 50. výročia Bratislavskej lýry – Lýra 50.

Dramaturgia koncertu sa podľa ich slov nesie v rovine spomienok, ale aj zábavy. Oslovili preto široké spektrum muzikantov, od staršej generácie „súpútnikov“ Janka Lehotského až po mladých hudobníkov, ktorí môžu jeho bohatým repertoárom osloviť najmä mladšie publikum. Na koncerte tak vystúpia mená a skupiny ako IMT Smile, Petr Janda, Mária Čírová, Katka Knechtová, Peter Lipa, Fragile, Hex, Horkýže Slíže, Marián Čekovský, Martin Harich, Mirka Partlová, Polemic, Pavol Hammel, Jožko Paulíny či Ivona Novotná. Hudobníkov bude sprevádzať kapela Štefana Bugalu, ktorá sa postará aj o nové aranžmány skladieb či ich nadstavbu v podobe dychovej sekcie.

Modus - Úsmev

„Veľmi sa teším, že môžem byť súčasťou tohto krásneho koncertu. Po prvý raz som s Jankom spievala pred šiestimi rokmi v relácii Legendy popu skladbu S tou nádejou choď spať,“ povedala speváčka Mária Čírová. V jej podaní by mali odznieť dve piesne, o aké pôjde, však prezradiť nechcela. „Janko je úžasný človek. Má úžasný vzťah aj k nám, mladým umelcom. Príde, hneď si s vami potyká. Duchom je veľmi mladý,“ dodala.

Na dlhoročného kolegu spomína aj Kamil Peteraj, ktorý Janka Lehotského spoznal v 60. rokoch v kultovom klube Véčko. „O Véčku sa hovorilo veľa, vzišla odtiaľ slovenská tvorba, ktorá si získala úctu. Keď hovorím o Véčku, rovnako ako Janko má narodeninový koncert aj Marián Varga. Tiež k sedemdesiatke. Tých sedemdesiatnikov sa urodilo veľa a pozor, idú ďalší,“ pozitívne varoval Peteraj. Čo sa týka Janka Lehotského, vníma ho ako veľkého nostalgika: „Prevaha jeho skladieb je naozaj nostalgická. Je to taký paradox, pretože on je vyštudovaný ,baleťákʻ. Vždy mu nadávam, počúvaj, ty si ,baleťákʻ a nemáš ani jednu skladbu, na ktorú sa dá tancovať.“

Janko Lehotský spolu so skupinou Modus spôsobili podľa jeho slov v slovenskej populárnej hudbe veľký prevrat. „Slovenská popová scéna bola prevalcovaná českými spevákmi. Mali svoju pražskú televíziu, mali Supraphon… My sme tu v podstate nemali nič, Opus sa práve začal formovať. A vtedy prišiel Modus a spôsobil jeden veľký zvrat, pretože dovtedy najmä mladí Slováci – okrem Hammela, Vargu a možno Fera Grigláka – neuznávali zo slovenskej populárnej hudby nič. A Modus to na Bratislavskej lýre v roku 1977 s pesničkou Úsmev prelomil,“ priblížil Peteraj.

Aj na základe tohto úspechu Slováci podľa neho zistili, že dokážu robiť kvalitné pôvodné pesničky: „Českí speváci väčšinou nestáli na pôvodnom českom repertoári. Preto to zhaslo. Mali veľmi dobré licenčné oddelenie Supraphonu a pesničky preberali,“ dodal Peteraj, podľa ktorého Janko Lehotský so skupinou Modus pripravili živnú pôdu aj pre úspešné mená a kapely ako Elán, Peter Nagy, Paľo Habera a mnohých ďalších.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Mária Čírová #Kamil Peteraj #Janko Lehotský #HANT Aréna